I ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, na tiskovnoj konferenciji je rekao kako nema potrebe za pojedinačnim isprikama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Vlade u četvrtak je odgovarao na pitanja vezana za presudu Vrhovnog suda protiv Ive Sanadera i HDZ-a, te je naglasio kako ne kani izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada on osobno nije bio član stranke.

“Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio HDZ, za kojeg je u pravnom postupku utvrđeno da je zlouporabio položaj, a samim time je došlo i do odgovornosti pravne osobe, odnosno HDZ-a. Onaj tko je odgovoran za to neka odgovara, ja kao predsjednik stranke, demokratski dva puta pobijedio na izborima, svu ovu oporbu koja od jučer histerizira, ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada ja osobno nisam niti bio član stranke. To ne dolazi u obzir”, rekao je novinarima premijer Plenković.

Nakon toga se osvrnuo na kritike oporbe, posebno one koje su dolazile iz smjera SDP-a.

“Hoću li prihvatiti da mi jedan tiranin, despot, nedemokrat, Grbin, koji ‘izbacuje kroz prozor’ 18 zastupnika (SDP-a) jer misle o nekom pitanju drugačije? Ne dolazi u obzir. Stranka SDP u 21. stoljeću pokazuje totalitarne manire”, naglasio je Plenković. “Čovjek koji grli (Stjepana) Kovača u Čakovcu, gdje ovaj laže da mu netko prijeti, angažira službenu osobu da laže; da meni docira ?”, retorički je upitao premijer.

Osvrnuo se i na kritike iz Mosta, za koje kaže da “doživljavaju praktički orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv ciljepljenja”, te na platformu Možemo!, za koje tvrdi da siju mržnju protiv HDZ-a i kadroviraju u Holdingu “onako kako kadroviraju”.

“Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga. To ne dolazi u obzir”, naglasio je Plenković.

“Razumijem ja ove koji imaju po 12 ili 13 posto; sada je moment za udariti na HDZ. No ljudi vide razliku, ovo što mi radimo danas i ono što je bilo 2004. do 2009. godine nije isto i nema veze jedno s drugim. Nema teoretske šanse da sadašnje vodstvo preuzme odgovornost na sebe za nešto što je sud presudio zbog osobnih odgovornosti praktički jedne osobe”, istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

Odluku Vrhovnog suda o potvrđivanju presude Županijskog suda u slučaju Fimi medija, na temelju koje je HDZ, kao pravna osoba, osuđen zbog kaznenog djela tada čelne osobe stranke i Vlade, Ive Sanadera, na konferenciji za novinare komentirao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Jučer smo jasno naglasili, riječ je o presudi koja se tiče čelnog čovjeka stranke u to vrijeme (Sanadera), o razdoblju prije 15 godina; ovo što radimo svakog dana ima malo ili nimalo veze s tim razdobljem. Nije nam ugodno i nije lijepo znati činjenicu da je HDZ bila jedna od osuđenih strana, no još jednom, riječ je o pojedincima. Vođenje vlade u proteklih nekoliko godina pokazuje sve, ali ne i tu stranu”, kazao je ministar Ćorić.

I ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, na tiskovnoj konferenciji je rekao kako nema potrebe za pojedinačnim isprikama.

“Ovo vodstvo stranke je dobilo dva puta povjerenje građana. Da se danas dogode izbori, HDZ bi imao potporu od 30 posto. Prihvaćamo odluke sudova, premijer je jasno rekao da će platiti kaznu. Nekretnine oduzete bivšem premijeru (Sanaderu) su sve osigurane, sve je to produciralo trošak proračuna. Kad vidimo što je stiglo u portfelj, onda ćemo vidjeti što će biti s tim vrijednim predmetima”, kazao je Horvat.


 

Autor: CroExpress, HINA Datum objave: 14.10.2021.