Pred pokrajinskim sudom u Beču u srijedu je započeo proces protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i nekoliko njegovih bivših suradnika zbog optužbi da su tijekom ispitivanja u jeku tzv. afere Ibiza davali lažne iskaze.

“Odvjetništvo već dvije godine protiv mene iznosi optužbe i uvjeren sam da će se one pokazati kao netočne”, rekao je Sebastian Kurz (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) uoči procesa okupljenim novinarima.

On je specijalnom državnom odvjetništvo koje se bori protiv korupcije predbacio kako je do sada uvijek događaje interpretiralo na njegovu štetu.

Državno odvjetništvo zaduženo za gospodarski kriminal Kurza i njegove suradnike, bivšu potpredsjednicu ÖVP-a Bettinu Glatz-Kremsner i bivšeg šef Kurzovog ureda Bernharda Bonellija, optužuje da su tijekom ispitivanja pred parlamentarnim odborom koji se bavio tzv. aferom Ibiza davali lažne iskaze.

“Kurz je htio spriječiti štetu po svoj ugled i po ugled svoje stranke time što je umanjivao svoju ulogu u događajima koji su u javnosti poznati kao afera Ibiza”, rekao je viši javni tužitelj Gregor Adamovic.

On je rekao kako parlamentarni odbor za ispitivanje tzv. afere Ibiza nije sud, ali da davanje lažnog iskaza pred ovim tijelom također posjeduje težinu zbog odluka koje ovaj odbor donosi.

Tijekom afere Ibiza izišlo je na vidjelo da je Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ), tadašnji koalicijski partner u vladi kancelara Kurza, stranim investitorima, koji su se pokazali kao lažni, nudila politički utjecaj. FPO je u zamjenu za stranačke donacije nećakinji navodnog ruskog oligarha obećao preuzimanje vlasničkog udjela u austrijskim medijima kao i pogodovanje pri javnim natječajima.

Nakon izbijanja afere predsjednik FPÖ-a Heinz Christian Strache podnio je ostavku, a njegova stranka je izišla iz vlade, nakon čega je Kurz, koji je cijelo vrijeme uvjeravao javnost kako ÖVP nije umiješan u ovu aferu, raspisao nove izbore.

Sebastian Kurz je na prijevremenim izborima 2019. pobijedio, ali je zbog optužbi da je utjecao na manipuliranje predizbornih ispitivanja javnog mnijenja u korist svoj stranke 2021. podnio ostavku na položaj predsjednika ÖVP-a i na dužnost kancelara.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.10.2023.