U petak, 25. studenog 2022. održat će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika 27. po redu Forum hrvatskih manjina s početkom u 11 sati u zgradi Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. Na svečanom otvorenju nazočit će premijer RH Andrej Plenković koji će i svečano otvoriti Forum.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Mediji i hrvatske manjinske zajednice –  Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?

Forum hrvatskih manjina je tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju.

Mediji imaju važnu ulogu u stvaranju predodžbe o hrvatskim manjinskim zajednicama kako unutar njih samih, među većinskim narodom i dominantnom kulture unutar koje žive tako i u Hrvatskoj samoj. Medijsko posredovanje informacija javnostima o manjinskim skupinama bitno utječe na izglede neke zajednice kako danas tako i u budućnosti. Osobito su bitni vrijednosni stavovi koji se posredno ili neposredno putem medija upućuju kako manjinskoj zajednici tako i većinskom okruženju.

U tom smislu Forum hrvatskih manjina pokušat će odgovoriti na slijedeća pitanja:

  • Kakva je medijska infrastruktura unutar pojedinih hrvatskih manjinskih zajednica?
  • Koji oblici medijskog posredovanja prevladavaju unutar zajednica? Odnos tiska, televizije, internetskih portala, društvenih mreža…
  • Kako i u kolikoj mjeri hrvatske manjinske zajednice prate većinski mediji? Kakav je tu odnos „klasičnih“ i „novih“ medija?
  • Kako i u kolikoj mjeri mediji u Republici Hrvatskoj prate hrvatske manjinske zajednice?
  • Kakvu sliku o zajednici stvaraju njezini vlastiti mediji?
  • Kakvu sliku o zajednici oblikuju dominantni mediji većinske zajednice i kulture?
  • Da li je uloga medija precijenjena ili podcijenjena?

Autor: CroExpress Datum objave: 22.11.2022.