Hrvatsku će predstavljati desetorica najboljih hrvatskih boksača koji s pravom imaju najviše ambicije među svjetskom elitom.

Hrvatska boksačka reprezentacija u subotu, 23. listopada putuje na Svjetsko prvenstvo u Beograd, a dan uoči polaska reprezentativci su imali druženje s novinarima u zagrebu. 

Hrvatsku će predstavljati desetorica najboljih hrvatskih boksača koji s pravom imaju najviše ambicije među svjetskom elitom i više od 620 najboljih svjetskih boksača iz 102 države na najspektakularnijem Svjetskom prvenstvu u povijesti s rekordnim nagradnim fondom od 2.7 milijuna dolara.

Pozdravnom riječi reprezentativcima i novinarima obratio se prvi čovjek Hrvatskog boksačkog saveza, predsjednik HBS-a Bono Bošnjak.

“Želimo svima da sljedećih 15-tak dana uživaju u vrhunskom boksu. Vjerujemo da će se pamtiti nastupi naših boksača, a kao što je Hrvatski boksački savez dao svoj doprinos u domaćinstvu SP-a, ne sumnjamo da će to i nama pomoći u organizaciji Europskog seniorskog prvenstva U-22 za boksačice i boksače kojem smo mi domaćini sljedeće 2022. godine”, kazao je Bošnjak.

Hrvatskom boksu ukazana je velika čast što je glavni tehnički delegat Svjetske boksačke federacije AIBA-e na SP-u glavni tajnik HBS-a Marko Marović koji je svih proteklih dana radio na mjestu održavanja i nakratko se samo vratio u Zagreb.

“Sve je spremno za spektakularno otvaranje prvenstva u nedjelju, 24. listopada u velebnoj Štark Areni. Dolazi više od 1300 službenih osoba i natjecatelja, među njima velika imena svjetskog boksa i program SP-a bit vrlo opsežan, odvijat će se paralelno na dva ringa zbog brojnosti natjecatelja po kategorijama, a u nedjelju će biti obavljen i ždrijeb kada ćemo saznati imena suparnika naših boksača. Nositelja po kategorijama nema jer prvi put AIBA predstavlja novih 13 kategorija, a nagrade su donedavno bilo nezamislive – 100.000 dolara za prvo mjesto, 50.000 za srebro i po 25.000 dolara za brončane medalje”, kazao je Marović

Ambicije hrvatske reprezentacije sažeo je izbornik Kristijan Hodak:

“Dečki su dosegnuli vrhunac forme, imali smo zajedničke kontrolne treninge i na sparinzima u Italiji uvjerili smo se da naši boksači imaju kvalitetu nositi se sa suparnicima iz svjetskog vrha. Imamo jake adute i mlade, ambiciozne boksače koji su teško radili da  bi izborili Svjetsko prvenstvo i znamo da će u svakom meču to opravdati. Nikome nije nametnut pritisak, dečki zaslužuju priznanje i punu podršku, jer svjesni smo da je boks planetarni sport, strašno izjednačene kvalitete na svim kontinentima. Putujemo s velikim očekivanjima i uvjeren sam da ćemo se vratiti s rezultatima na koje ćemo biti ponosni.”

Nova kategorija je teška do 86 kg (cruiserweight ili međuteška) u kojoj će se boriti naš povratnik na veliku scenu Damir Plantić:

“Ta među-kategorija je dobrodošla jer je premostila prije veliku težinsku razliku od 10 kg između poluteške i teške kategorije. Konkurencija će biti vrlo jaka, premda će biti nešto manje boksača nego u ostalim kategorijama, a ja se vraćam u ring potpuno spreman za najteže izazove. Prije dvogodišnje stanke osvojio sam europsku medalju i vjerujem da sada mogu osvojiti svjetsku.”

Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu biti prepoznatljiva po nastupu dvojice braće – uz Damira u međuteškoj, naš veliki adut je olimpijac Luka Plantić u poluteškoj kategoriji:

“Bio sam maksimalno spreman i za Olimpijske igre u Tokiju, a sada sam možda opušteniji jer znam da se mogu ravnopravno nositi sa svima najboljima na svijetu. I naravno, želim osvojiti najsjajniju, zlatnu i napravit ću sve što je u mojoj moći da to i ostvarim”.

Među najtrofejnijim našim boksačima je teškaš Toni Filipi (do 92 kg) koji također ima iskustvo osvajanja medalja na velikim natjecanjima:

“Znamo da će konkurencija biti paklena, neće biti laganih protivnika, ali dat ću svoj maksimum u ringu i nadam se što sjajnijoj medalji”.

Slično govori i hrvatski prvak u superteškoj kategoriji Marko Milun koji je proteklih mjeseci sparingirao s Petrom Milasom i Alenom Babićem, te se brusio u profi-kampovima Anthonyja Joshue i Dilliana Whyttea.

“Nema tajni, sreman sam na sve, a koliko god bilo suparnika u kategoriji, morat ću ih dobiti četvoricu ili petoricu za najviši plasman po kojeg idem na SP u Beograd.”


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 23.10.2021.