Autor: Hina/CroExpress

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja rano jutros proglašena je opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu – Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.
Razina Drave u 8 sati ujutro iznosila je na mjernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine.

Međutim, mještani i mjerodavni ne strahuju samo od dizanja razine Drave zbog reguliranog propuštanja vode na hidrocentrali Donja Dubrava, već i zbog vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a u jutarnjim satima stigla je i prva mehanizacija poduzeća Bistre Đurđevac, koju su angažirale Hrvatske vode nakon što je oko ponoći u Drnju održan krizni stožer.

Zbog vode na cesti između mjesta Botovo i Šoderica promet se preusmjerava od Koprivnice prema Mađarskoj na relaciji Drnje-Torčec-Šoderica-Gola te od Mađarske prema Koprivnici na relaciji Gola-Šoderica-Đelekovec-Koprivnica.

Nakon što je jučer poslijepodne zbog nadiruće Drave evakuirano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, u noćnim je satima policija evakuirala i mještane naselja Tori u susjednom selu Sigetec, njih 70-ak. Većina ih je smještena u mjesnoj školi u Drnju.
Međimurci se obranili
Vrhunac vodenog vala Mure prošao je Međimurjem, a iako su sve službe i građani dežurali tijekom cijele noći nije bilo potrebe za većim intervencijama.
Iza ponoći na jednom mjestu razlilla se riječica Trnava kod Goričana, ali je pravovremenom rekacijom područje sanirano i spriječeno veće izlijevanje, izjavio je za Hinu zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

U Kotoribu je val stigao u jutarnjim satima, ali su izdržali zečji nasipi sa 7.000 vreća, a pomogla je i konfiguracija terena, rekao je Vidović. Dodao je kako se, usprkos tome što je najveća opasnost prošla, i dalje prati situacija te je još uvijek na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

Vodostaj Mure u Međimurju nastavlja padati. U Murskom Središću u 8 sati vodostaj iznosi 455 centimetara, a i u Goričanu je pao ispod 500 centimetara.

I dalje je za promet zatvorena cesta prema graničnom prijelazu Sveti Martin na Muri.

Za 9 sati sazvan je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije na kojem će se dogovoriti daljnje mjere.
Najgore prošlo u Pokuplju
Prošla je još jedna nemirna noć za stanovnike sisačkog Pokuplja, posebno u Žažini i Letovaniću čiji su mještani cijelu noć podizali nasipe kako bi najviši vodni val Kupe, koja je prestala rasti, prošao bez većih posljedica.
‘Nasipi su uglavnom izdržali, a Kupa je napokon prestala rasti. Budući da vodostaj u gornjem toku opada, očekujemo da će i kod nas uskoro početi opadati. Dvadesetak je kuća još pod vodom, ali je u veljači, kada je vodostaj bio nešto viši, pod vodom bilo čak stotinjak kuća’, izjavio je Stjepan Kušan, predsjednik Mjesnog odbora Letovanića.

Najviši vodni val Save prošao je kroz Sisak, ali opasnost za Jasenovac još nije prošla. Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji.

U najugroženijem posavskom naselju, Košutarici, mještani su uz pomoć stotinjak pripadnika Hrvatske vojske podigli nasipe i očekuju da će izdržati vodni val koji im se približava.

Datum objave: 16.09.2014.