Sredinom srpnja konačno su započeli radovi na izgradnji crkve posvećene blaženim Drinskim mučenicama u Goraždu, a uključila se i CroDijaspora.

Uz djelatnike oružanih snaga Bosne i Hercegovine, voditelju projekta župniku don Josipu Tadiću pridružila se i zagrebačka udruga povratnika CroDijaspora koja će pomoći u afirmiranju iseljenih Hrvata da se crkva izgradi do spomendana na blažene Drinske mučenice.

Goražde, grad koji se nalazi na rijeci Drini, na samom istoku Bosne i Hercegovine, osim po svojim brojnim prirodnim ljepotama poznat je i po teškim ratnim stradanjima u Drugom svjetskom, ali i ratu koji je bjesnio u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ovaj mali gradić bio je svjedokom teškog zločina tijekom Drugog svjetskog rata, a kojeg i danas pamte. Naime, četnici su opkolili sarajevski Marijin dom u kojem su djelovale časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Dom su opljačkali, a časne sestre zatočili u zgradi tadašnje vojarne. Don Josip Tadić, župnik Župe sv. Dominika u Goraždu, ispričao je kako su časne sestre iskočile iz drugog kata kako bi izbjegle silovanje. Četnici su, potom, već od skoka polomljene časne sestre, izboli bajunetama za kaznu. Njihova su tijela bačena na obalu rijeke Drine. Njihova žrtva očuvanja djevičanstva čuva se i cijeni, a one su čašćene potiho, kao svetice i blaženice, smatra don Josip Tadić. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011., a nazivaju se blaženim Drinskim mučenicama.

“Kupljeno je zemljište za izgradnju crkve, a općinske vlasti pružile su pomoć u vidu izdavanja građevinske dozvole 15. svibnja ove godine i evo već, ovih dana, znači točnije 13. srpnja započeli smo s gradnjom, odnosno iskopavanjem zemljišta gdje će se graditi crkva. Potpisali smo isto tako ugovor s izvođačem koji se obvezao da će do spomendana blaženih Drinskih mučenica uspjeti natkriti crkvu i izraditi zvonik – kaže don Tadić, čija je želja da se do 80. obljetnice njihovog mučeništva stvore uvjeti za slavljenje prve svete mise.

Župa trenutno broji samo desetak vjernika koji redovito dolaze na svetu misu u kapelicu sv. Dominika, skučeni prostor koji je od garaže pretvoren u sakralni. Nova crkva neće biti velikih dimenzija, ali će biti sasvim dovoljna kako bi svi oni koji dođu imali mjesto na kojem će se pomoliti i uteći zagovoru blaženica.

Dosad prikupljena sredstva jedva su dostatna da se pokrije trećina troškova, a uglavnom se svode na donacije prijatelja don Tadića i priloga kojeg su prikupili Hrvati iz New Yorka te Pertha u Australiji.

U ovaj projekt ovih se dana uključila i zagrebačka udruga povratnika “CroDijaspora” koja će kroz svoje veze u iseljeništvu potaknuti mnoge da se odazovu župnikovu pozivu i financijski mu pomognu dovršiti izgradnju crkve.

“Naša udruga povratnika i iseljenika podržava izgradnju ove crkve jer ovo nije isključivo hrvatska priča nego je međunarodna – iznad svega katolička. Nakon što smo razgovarali s Jelenom Perić iz New Yorka i Božicom Kukulj iz Pertha o akcijama koje su one pokrenule u njihovim hrvatskim zjednicama, stupili smo u kontakt s don Tadićem te se na njegov poziv prije nekoliko dana uputili u Goražde kako bismo se pobliže upoznali s detaljima projekta. U razgovoru don Tadić nam je predočio svu dokumentaciju i troškovnike i pokazao lokaciju na kojoj se vrše radovi.

Po povratku u Zagreb, odlučili smo se pružiti potporu ovom hvale vrijednom projektu, ponajprije na polju promidžbe na društvenim mrežama”, kaže  Mate Pavković, osnivač i predsjednik CroDijaspore. Pavković se nada kako će udruga uspjeti privući pozornost velikog broja iseljenika i potaknuti ih da se pridruže svima koji smatraju kako je važno sačuvati uspomenu na žrtvu blaženim Drinskim mučenicama.


Svi koji žele sudjelovati u gradnji Crkve blaženih mučenica mogu to učiniti uplatom na račun Župe sv. Dominika:

Primatelj: Župa sv. Dominika
Adresa: Fazlagića bb, Goražde
Banka: UniCredit Bank
Svrha uplate: Izgradnja crkve Blaženih Drinskih mučenica
Broj računa za uplate izvan BiH: IBAN: BA393387304856150671
SWIFT BIC: UNCRBA22
Broj računa za uplate unutar BiH: 3387302256149576


Autor: CroExpress Datum objave: 10.11.2021.