Autor: Hina/CroExpress
Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši da bez svijesti o vlastitoj povijesti nema budućnosti te da njeno iskrivljavanje i prekrajanje dovodi do krize nade i identiteta.
‘Iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta. Možemo se pitati zašto se to čini. Čemu promicati nešto što nije izišlo iz duše hrvatskoga bića, niti mu koristi? Premda smo posljednjih godina upozoravali da takvi pokusi neće donijeti ni gospodarsko blagostanje, niti zadovoljstvo hrvatskomu društvu, bezobzirno su se poduzimali koraci koji su bili nalik prkosu protiv dobra domovine’, rekao je Bozanić u propovijedi.

Ustvrdio je da se u Hrvatskoj namjerno otvaraju prostori napetosti, donose odluke koje uzrokuju sukobe ‘da bi se zatim igralo vatrogasaca’. ‘Umjesto kulture dijaloga, promiče se kultura konflikta, ne vodeći računa o onome što je uistinu temeljno za boljitak ljudi. I baš tu, gdje nema brige za život, gdje se drugima nanosi tuga i gdje vlada neosjetljivost, rastu i šire se razarajuće klice zla’, upozorio je Bozanić.

Dodao je da pitanje našega odnosa prema otajstvu života ostaje trajno otvoreno i da se ono pretače ne samo u bolno pitanje demografije u našoj domovini, nego i u razna druga područja kao što su odgoj i obrazovanje, zdravstvena i socijalna skrb, dostojanstvo rada, zabrinjavajuća nezaposlenost, razvoj gospodarstva.

‘Ne smijemo se umoriti u zauzimanju za zaštitu života i za jačanje obitelji, prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti i vječnosti, pokolebati se pred onima kojima nije stalo do hrvatske kulture srasle s kršćanstvom. Ne smijemo odustati od promicanja istine koja je ponizna pred žrtvom ljudi koji su svoje živote izložili za druge’, poručio je Bozanić.

Pozvao je vjernike da se pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene ljude diljem svijeta koji se nalaze pred životnim prijetnjama, pred onima koji šire zlo, koji progone, muče i ubijaju druge. Posebno je upozorio na na progone kršćana od Ukrajine, preko Bliskoga Istoka i Iraka do Afrike, a prilike u kojima se nalaze kršćani jezidi u Iraku nazvao je zastrašujućima. Vjernike je pozvao da u molitve uključe i one koji još uvijek trpe teške posljedice poplava te da im usmjere svoju pomoć.

Aljmaš: Izgraditi uništene domove
Svečano misno slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta danas je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit Đuro Hranić, koji je sve vjernike pozvao da pomognu nastradalima u poplavama u Slavoniji i Baranji.
Hranić je kazao i da će ovih dana osobno pozvati građevinske tvrtke da pomognu u izgradanji uništenih domova.

Pred velikim brojem vjernika koji u Aljmaš dolaze od ranih jutarnjih sati, propovijed je održao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Jurić, naglasivši važnost Marije u životu svakoga vjernika. Vjernike je pozvao da štite svetost obitelji, a mlade muškarce i žene da osnivaju obitelji i rađaju djecu te da ne slijede negativan europski trend sve manjeg broja rođene djece.

Očekuje se da će kroz aljmaško svetište danas proći oko 80000 ljudi, a hodočasnicima koji su pohodili Aljmaš zahvalio je tamošnji župnik Ante Markić, ističući da “naša nebeska Majka i zaštitnica nikada nije zaboravila svoj i naš Aljmaš”.

Blagdan Velike Gospe slavi se svečanim misama tijekom cijeloga dana, molitvama i zahvali Gospi koja se u tom svetištu štuje 310 godina. Aljmaška crkva tijekom Domovinskoga rata posve je uništena, a na njezinu je mjestu izgrađena nova crkva, koja je posvećana prije deset godina. Od 150 župa u osječko-baranjskoj županiji, 30 je posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, što govori o dubokoj odanosti Slavonaca Majci Božjoj.
Sinj: 30.000 vjernika
U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na svečanom misnom slavlju na blagdan Velike Gospe danas se okupilo 30-tak tisuća vjernika.
Procesiju i koncelebrirano misno slavlje predvodio je splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je u propovjedi pozvao na zaštitu braka i obitelji. “Ako nema univerzalnih vrednota, već od vremena do vremena tko dođe na vlast odlučuje po svom ideološkom opredjeljenju što je dobro, istinito i pravedno. Kuda idemo? Gdje ćemo završiti, ako se zakon temelji na moći, a ne na istini”, upitao je nadbiskup Barišić.

Upozorio je da je Hrvatska izložena gospodarskoj, ali i moralnoj krizi te naglasio kako bi “nas poplava koja ugrožava moralne i duhovne vrijednosti trebala ujediniti i solidarizirati poput nedavne prirodne nepogode”.

“Ne možemo biti i ostati pasivni promatrači porasta vodostaja, rastakanja i probijanja obrambenih nasipa života, braka i obitelji” upozorio je Barišić. “Doista, kad se radi o životu, zaštiti i dostojanstvu osobe, obrani i promociji temelja života, to jest braka i obitelji, svi bismo, bez obzira na vjeru i svjetonazor, trebali biti na strani života. Nevjernik bi bio samo onaj koji ugrožava i čini da život bankrotira”, zaključio je.

Datum objave: 15.08.2014.