Dubrovčani će, bez obzira kamo ih život odveo, štovati i slaviti svog svetog Vlahu jer za njih ova svetkovina znači slobodu i ljubav prema svom gradu i cijelom dubrovačkom kraju i domovini Hrvatskoj.

U New Yorku je fešta sv. Vlaha, u organizaciji Cluba Dubrovnik Inc NY, obilježena 28. siječnja u prekrasnom dubrovačkom restoranu, vlasnika Željka Tomića. Uz dubrovačke pite kakve možete pronaći samo u restoranu Dubrovnik, goste su zabavljali popularni kantautori Srđan & Vukan. Hvalospjevom svetom Vlahu i Gundulićevom himnom slobodi, kojom je tradicionalno otvorena proslava blagdana svetog Vlaha, pjevale su se i dubrovačke serenade, a plesalo se i pjevalo do dugo u noć.

Pogledajte kako su Dubrovčani koji žive u SAD-u proslavili blagdan sv. Vlaha
Foto: Libertas Foundation

Fešta svetog Vlaha održana je 28. siječnja, u Campbellu u Silicijskoj dolini, koja se nalazi između San Francisca i Watsonvillea, gdje živi većina Dubrovčana.

Tradicija je to koja traje od 1926. godine.

Pred preko 300 uzvanika feštu su uveličali Varaždinski tamburaši koji su svoj repertoar prilagodili festivalu uz zvuke najboljih trubadurskih pjesama. Čula se i himna slobodi, a gospodin Mato Kusalo vodio je Linđo, a gospodin Jakov Laptalo svojom je lirom oduševio i rasplesao i staro i mlado.

Pogledajte kako su Dubrovčani koji žive u SAD-u proslavili blagdan sv. Vlaha
Foto: Ane Strazicic Rodriguez

U ugodnoj domaćoj atmosferi uzvanici su slavili do dugo u noć, a za još jednu odličnu organizaciju fešte najzaslužniji su Frančesko Kristović i njegova obitelj, prenosi croatiaweek.com.

Zaklada Libertas i proslava u San Pedru

Feštu svetog Vlaha u San Pedru organizirala je Zaklada Libertas u nedjelju 5. veljače u Hrvatskom domu, gdje je bilo stotinjak uzvanika koji su došli proslaviti svog patrona, zaštitnika Dubrovnika.

Fešti su nazočili generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea i svećenik don Ivan Gerovac. Za ugodnu atmosferu pobrinula se Petra Tulić koja je uz napjev sv. Vlaha u svoj repertoar uvrstila i napjeve dubrovačkog kraja. Hrvatska katolička crkva svetog Jeronima u Chicagu proslavila je 29. siječnja svetom misom svetog Vlaha, a na sam blagdan, 3. veljače, održana je svečana večera.

Fr. Ivica Petanjak, krčki biskup, pozdravio je više od stotinu uzvanika i blagoslovio večeru. Slavlje je potrajalo do duboko u noć.

Proslava blagdana svetog Vlaha u Americi završena je u New Yorku u nedjelju 5. veljače misom u čast zaštitnika u katoličkoj crkvi svetog Ćirila i Metoda i svetog Rafaela na Manhattanu.

Nakon mise u Hrvatskom domu premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a „Ana Mljećka“ – promicanje tradicionalnog načina života Hrvata na Jadranu – kulturna baština i prirodne ljepote otoka Mljeta. Uz Gundulićev hvalospjev slobodi,Ane Strazicich Rodriguez zahvalila je svima nazočnima i nazdravila svetom Vlahu: “Koji nas štiti i na kopnu i na moru i u Americi, našoj novoj domovini. Živio sveti Vlaho!”

Pogledajte kako su Dubrovčani koji žive u SAD-u proslavili blagdan sv. Vlaha
FOTO: Luko Simlesa

Autor: CroExpress Datum objave: 09.02.2023.