Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ohrabrujućim je u utorak ocijenio izvješće Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP) u kojemu se pozitivno vrjednuje imenovanje predstavnika hrvatske manjine za člana srbijanske vlade.

„Za te je političke ishode od Europskoga parlamenta Republika Srbija dobila afirmativne ocjene“, zaključio je u priopćenju DSHV, koje je potpisao predsjednik stranke i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov.

U izvješću se navodi da EP „pozdravlja veću zastupljenost nacionalnih manjina u novom parlamentu (Republike Srbije), pozdravlja imenovanje ministara koji pripadaju nacionalnim manjinama i održavanje redovnih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u studenome 2022.“.

Također, Odbor u točki 76. „pozdravlja nedavni napredak u bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske te imenovanje ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iz hrvatske manjine“, prenio je DSHV.

Ova stranka drži da je prepoznavanje doprinosa DSHV-a demokratskim procesima u Srbiji ujedno i „priznanje koje je jednako značajno kako za Vladu Republike Srbije, čiji je član naš predsjednik, tako i za cjelinu hrvatskoga naroda u ovoj državi“. Ono može poslužiti za nadogradnju politike poticanja nacionalno-manjinskih doprinosa srbijanskom društvu, dodaje se.

DSHV na koncu poručuje da će nastaviti pružati djelatnu podršku ključnom vanjskopolitičkom cilju Republike Srbije, članstvu u Europskoj uniji.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov potkraj je listopada 2022. imenovan je, na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

Žigmanov je nedavno u povodu pola godina rada srbijanske vlade izjavio da je njegov izbor za ministra najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.

„Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje“, priopćio je on tim povodom.

Po njegovu mišljenju pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.05.2023.