Joe Biden kojeg su Američki mediji proglasili pobjednikom Američkih predsjedničkih izbora, tijekom rata i po njegovu završetku, surađivao je sa fra Ilijom Živković rođenim u Kostrču u Bosanskoj Posavini.

Pokojni fra Ilija Živković, koji je umro prij pet godina, za života mi je u jednom razgovoru ispred crkve u Tolisi potvrdio da je komunicirao s Bidenom, koji je tijekom rata i nakon njega bio jedan od bliskih suradnika tadašnjeg Američkog predsjednika Billa Clintona.

“Biden me više puta zvao i ja sam se odazivao na te pozive, a razgovarali smo o stanju u Jugoistočnoj Europi, odnosno na Balkanu,” rekao mi je fra Ilija nakon jedne mise u Tolisi koju je on predvodio. Na tu sam misu osobno odveo i moju mamu (sada pokojnu) da upozna jednog fratra koji je bio i novinar, i ona je bila presretna zbog toga.

Fra Ilija mi je kazao kako je Biden bio iznimno radoznao i postavljao je mnogo pitanja o stanju na Balkanu. “Biden ne samo da je pitao sugovornike nego je uvijek tražio i mišljenje od njih,” dodao je fra Ilija. Jutarnji list je 25. kolovoza 2008. godine ustvrdio kako je franjevac Ilija Živković jedna je od ključnih osoba koja je formirala stavove senatora Joea Bidena u ratno doba i pomogla mu da shvati da su Srbija i JNA agresori na Hrvatsku i BiH i da zbog toga moraju biti kažnjeni.

“On (Biden) je znao za Hrvatsku i hrvatske probleme još u vrijeme Jugoslavije kada je kontaktirao s predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem i predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća Matom Meštrovićem. No mislim da je na njega najviše utjecao govor koji sam održao u Little Rocku pred tek izabranim predsjednikom Billom Clintonom, koji je pozvao američke manjine na razgovor,” kazao je za taj list fra Ilija Živković.

Rekao je kako je u tom govoru pred tek izabranim tadašnjim američkim predsjednikom Clintonom on osobno govorio o BiH. “Dogovorili smo se da Luketich govori o situaciji u Hrvatskoj, a budući da sam ja iz BiH, govorio sam o situaciji u Bosni. U 45 minuta razložio sam zašto se mora bombardirati mostove u Srbiji, Beogradu, kako zaustaviti srpske snage u BiH…

Mislim da je to na Bidena jako djelovalo,” objasnio je fra Ilija. Podsjećajući da je u Americi bio angažiran na radiju Glas Amerike, fra Ilija ističe kako su već 1985. ondje počele trzavice između Hrvata i Srba jer su “srpski urednici rezali sve što je bilo hrvatsko.”

“Nismo se imali komu žaliti pa sam se okrenuo vanjskopolitičkom odboru Senata. Da, žalio sam se upravo Bidenu,” rekao je fra Ilija dodajući da mu je Biden vjerovao i “zato što je bio katolik”.

Biden je u svojim memoarima objavljenim 2007. godine priznao da je fra Ilija Živković utjecao na njega oko zbivanja u bivšoj Jugoslaviji navodeći da je ovaj katolički svećenik bio prodoran.

”Bio je također prodoran, apelirao je na mene kao katolika. Bio sam takav pristalica Izraela, podsjetio me, a ovdje (u bivšoj Jugoslaviji op.a.) su ubijani katolici, pa zašto nisam obratio pozornost? Do trenutka kada me redovnik posjetio 1991., znao sam da se situacija u Jugoslaviji pogoršava, ali on mi je usmjerio pozornost”, navodi Biden u svojim memoarima.


Autor: Pejo Gašparević Datum objave: 08.11.2020.