Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitelji u petak su, kako se neslužbeno doznaje, uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

EPPO je priopćio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa Europske unije. Prikupljanje dokaza odvija se u nastavku istrage koju provodi EPPO u suradnji s  Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave”, navode u priopćenju.

Dodaju da će o daljnjem postupanju u ovom slučaju javnost biti pravodobno obaviještena.

Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji došli u pretrese ureda službenika tog ministarstva za koje postoje osnovi sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima. Navodno su se, dodaju, pod lupom istražitelja našli neki dosta visokorangirani ljudi iz Ministarstva kulture, a osim njihovih ureda u ministarstvu istražitelji su krenuli i u pretrese njihovih domova.

O izuzimanju dokumenata iz Ministarstva kulture mediji su pisali i ranije, a iz ministarstva su 25. siječnja odgovorili da je riječ o postupanjima koja su ranije bili i tema saborskog odbora.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.02.2024.