Pučki majstor izradio je ovaj kasnogotički drveni kip bistričke Bogorodice. A izražajna moć kipa je u samome vjerskom i nacionalnom značenju.

Ono što je Francuzima Lourdes, Portugalcima Fatima, Talijanima Loreto, Poljacima Čenstohova, Austrijancima Mariazell, Hrvatima je to Marija Bistrica koja se smjestila u srce hrvatskog Zagorja. Majka Božja Bistrička slavi se 13. srpnja.

Na kraj 15. stoljeća datira zavjetni kip Majke Božje Bistričke koji pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna.

Pučki majstor izradio je ovaj kasnogotički drveni kip bistričke Bogorodice. A izražajna moć kipa je u samome vjerskom i nacionalnom značenju.

Najprije je kip bio smješten u prasvetištu na Vinskom vrhu, a onda 1545. zakopan u župnoj crkvi u Mariji Bistrici i otkriven 1588.; ponovo zaboravljen i zazidan, pronađen je drugi put 1684. Selidba kipa, njegovo skrivanje i dva nalaženja budila su vjeru u njegovu čudotvornu moć. Za vrijeme turskih opasnosti Bistrička Gospa bila je tješiteljica kršćana Hrvata, ali i pomoćnica u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te Domovinskom ratu.

Molitva Majci Božjoj Bistričkoj

MAJKO BOŽJA BISTRIČKA

Ti si u svojoj majčinoj dobroti odabrala
u našem Hrvatskom zagorju mjesto koje se po Tebi zove
Marija Bistrica.Tu se časti Tvoj čudotvorni lik.

Tu je Tvoje Svetište
u kojem svoju djecu obasipaš svojim milostima. Tu liječiš duhovne i tjelesne rane zemaljskih patnika
i ispunjaš želje onih
koji se pouzdano k tebi utječu.

Ti poznaješ sve moje duševne i tjelesne potrebe.
K tebi kao Božjoj i svojoj Majci odlučio sam doći,
da Ti otvorim svoje srce i izrazim svoje želje.

Ti me Isusova i moja Majko, koja u svojoj dobroti
nikada nikoga nisi od sebe odbila, milostivo saslušaj i usliši.

Amen.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.07.2021.