PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

POTREBU ZA RADNICIMA IMAT ĆE KONKURENTI Kao što su Francuska, Španjolska, Italija, Austrija...

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Problem nedostatka kadrova u turizmu ozbiljan je strateški problem Hrvatske.

Autor: Poslovni dnevnik/ CroExpress

Problem nedostatka kadrova u turizmu ozbiljan je strateški problem Hrvatske, koji još više zabrinjava  kad se uzmu u obzir loša demografska slika te nekonkurentno i neučinkovito hrvatsko tržište rada u odnosu na druge turističke zemlje, uključujući one koje se već u sljedećoj godini očekuje i značajno iseljavanje, kao što je Austrija, piše Poslovni dnevnik.

Na to je upozorio Emanuel Tutek, managing partner u kući Horwath Htl, na Kongresu hotelijera održanom prošlog tjedna u Zagrebu, s migracijama kao jednom od ključnih tema za raspravu.

Naime, potrebu za radnicima koja je znatno jača od ponude u sljedećih pet do 10 godina imat će svi konkurenti u turizmu, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka, Austrija, ali i Nizozemska, Švedska, Poljska i Švicarska, i sve su te zemlje potencijalni uvoznici radne snage iz Hrvatske. Čitava Europska unija trenutno ima oko 15 posto useljenika u radnoj snazi u turizmu, dok je u Irskoj i Austriji taj postotak gotovo dvostruko veći (29%).   Hrvatska istovremeno ima neučinkovito tržište rada, s niskim plaćama, visoko opterećenje rada porezima i doprinosima, dok su olakšice i izuzeća od poreznog opterećenja na niskoj razini, a kvalitetu odnosno visoke plaće oporezujemo iznad prosjeka EU. 

Udio troškova rada

Također, udio troškova rada od poslovnih prihoda ne prelazi 25 posto. Analiza Horwatha pokazala je da hoteli s tri zvjezdice na radnike troše 24,8 posto prihoda, u hotelima s 5 zvjezdica taj je postotak nešto niži (24,6%), a najniži je u hotelima s 4 zvjezdice (23,6 %). Taj udio ujedno stagnira zadnjih pet godina, iako po tom pitanju zaostajemo u usporedbi s austrijskim hotelima, koji će s Novom godinom biti značajno dostupniji hrvatskim radnicima.

Austrijski hoteli za početak imaju duplo veći prihod po sobi, a na radnu snagu troše u prosjeku 35 posto prihoda. Iako troškovi rada više pritišću profitne marže u Austriji, s druge strane zbog većih prihoda kompanije u Austriji imaju veće profite u apsolutnim iznosima. U Hrvatskoj su pak troškovi zaposlenih rasli više od prihoda, jer su neki hotelijeri počeli s ozbiljnijim povećanjima plaća i poboljšanjem uvjeta. Naravno da su to trebali napraviti ranije, ali možda ni sada nije kasno ako se taj trend nastavi uz pomoć države, dijelom i kroz porezna i parafiskalna rasterećenja. Kako sada stvari stoje, Tutek smatra da se može očekivati značajan odljev hrvatske radne snage u Austriju, pitanje je samo koliko i kako možemo zaustaviti intenzitet odljeva.

 

03.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.