PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

POTONULE BURZE, Svi su u strahu od nove krize: događa se stvar koja je u zadnjih 50 godina uvijek najavila recesiju

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Na tržištu se pojavljuju strahovanja od inverzije krivulje prinosa i znači li to da gospodarstvu prijeti recesija?

Autor: Poslovni dnevnik/ CroExpress

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, a posljedica je splašnjavanja euforije u vezi carinskog primirja između Kine i SAD-a i zabrinjavajućih signala s tržišta obveznica, piše Poslovni dnevnik.

Dow Jones skliznuo je 799 bodova ili 3,10 posto, na 25.027 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,24 posto, na 2.700 bodova, a Nasdaq indeks 3,80 posto, na 7.158 bodova..

U ponedjeljak su, naime, cijene dionica snažno porasle zahvaljujući dogovoru između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da neće u idućih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

No, već u utorak entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu uvjereni da će sva otvorena pitanja između Washingtona i Pekinga biti riješena u tih 90 dana.

Tim više što niti jedan od dogovora za koje Washington kaže da su postignuti, uključujući smanjenje carina na uvoz američkih automobila u Kinu sa 40 posto, nije na 'papiru'.

'Rasprodaja dionica posljedica je pažljivije analize razgovora o carinama i zaključka da ništa nije riješeno. Preostaje još puno posla, pa je splasnula euforija od prethodnoga dana kada je tržište poraslo na temelju naslova, a ne sadržaja', kaže Delores Rubin iz fonda Deutsche Bank Wealth Management.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim je gubitnicima, s padom od 4,4 posto, bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Za 4,4 posto pao je i S&P indeks financijskog sektora, koji je vrlo osjetljiv na kretanja u gospodarstvu i na tržištu obveznica.

Loši signali s tržišta obveznica

Ulagače je, naime, zabrinuo pad prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je prinos na 10-godišnje obveznice zaronio na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna.

Zbog toga se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

A ta se razlika pažljivo prati na tržištu jer je tzv. inverzija krivulje prinosa, odnosno veći prinosi na dvogodišnje nego na 10-godišnje obveznice, uvijek u posljednjih 50 godina prethodila recesiji.

Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan zaredom prinosi na dvogodišnje i trogodišnje obveznice veći nego na petogodišnje.

'Na tržištu se pojavljuju strahovanja od inverzije krivulje prinosa i znači li to da gospodarstvu prijeti
recesija', kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.


05.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.