PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

U LUKSEMBURGU SE JEO KULEN I PILA RAKIJA Predstavljeni Slavonija i Baranja

Foto: Anđelko Markulin

Foto: Anđelko Markulin

Među brojnim posjetiteljima hrvatski štand obišli su i članovi luksemburške vlade.

Autor: Goran Filipović

U okviru 36. izdanja Festivala migracija, kultura i građanstva u Luksemburgu je na više od 400 štandova predstavljeno stotinjak nacija i kultura iz cijeloga svijeta. Hrvatsko društvo Luksemburg na svojem štandu predstavilo je eno-gastronomsku i turističku ponudu Slavonije i Baranje, a nastup je financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

'Ove godine odlučili smo posjetiteljima Festivala prezentirati jednu njima vjerojatno nepoznatu regiju, da je dožive kroz kušanje izvrsnih vina i rakija, mesnih i mliječnih prerađevina te ulja, kao i steknu uvid u djelić njezinih turističkih potencijala. Dokaz da smo u tome uspjeli je veliki ostvareni prihod te brojne riječi hvale i poticaja za slične inicijative u budućnosti', kazala je voditeljica projekta Ljerka Radoš.

Logističku potporu projektu dali su Osječko-baranjska županija i tamošnji ured Hrvatske turističke zajednice, a na Festivalu se predstavilo osam tvrtki. Aktivnostima u Osijeku koordinirao je Zdenko Gverijeri, koji je u Luksemburgu održao i nekoliko poslovnih sastanaka: 'Zahvaljujući kontaktima koje nam je pribavio HDL sastao sam se s voditeljima nabave jednog velikog francuskog trgovačkog lanca i nekoliko lokalnih trgovina. Oni su redom iskazali veliki interes za proizvode Slavonije i Baranje te očekuju da im u najkraćem vremenu dostavimo izbor proizvoda za kušanje te komercijalne ponude.'

Slavonija-Baranja-01Foto: Anđelko Markulin

Najveći interes na Festivalu izazvalo je 14 vrsta vina i 8 vrsta rakija koje je predstavio osječki sommelier Damir Zrno. 'Pokazalo se da su žitelji Luksemburga i regije vrsni poznavatelji vina te ljubitelji žestokih pića. Naša vina bila su im slabo poznata, ali ispostavilo se da su cijenom konkurentna i da posjeduju kvalitetu za međunarodno tržište, kako ona velikih proizvođača vina tako i ponude manjih obiteljskih vinarija', kazao je.

Među brojnim posjetiteljima hrvatski štand obišli su i članovi luksemburške vlade. Ministrica kulture Sam Tanson zadržala se u razgledanju kulturnih posebnosti istočne Hrvatske te je prihvatila prijedlog Hrvatskog društva Luksemburg da se ostvari komunikacija između budućih europskih prijestolnica kulture Rijeke (2020.) i Esch-sur-Alzette (2022).

Ministrica za obiteljska pitanja i integraciju Corinne Cahen upoznala se sa značajkama Osječko-baranjske županije te najavila da će rado prihvatiti poziv u posjet. Na taj se način otvaraju i mogućnosti proširenja suradnje na druga područja poput znanosti i obrazovanja, o čemu vrijedni članovi ove udruge već oblikuju nove inicijative.

05.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.