CroExpress

Berba je organizirana u njihovom Proizvodnom kompleksu u Strossmayerovoj ulici u Virovitici gdje su osim domaćina, na čelu s direktorom Slavkom Rajnovićem i voditeljem agrosektora Ivanom Obrovcem, nazočili i ugledni gosti, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Ivica Kirin i drugi.
– Ova investicija dijelom je financirana sredstvima EU iz programa Ruralnog razvoja po mjeri 4.1.1. – rekao je voditelj Ivan Obrovac, istaknuvši vrlo dobra iskustva tvrtke s proizvodnjom ove povrtne vrste.
– Zahvaljujući kontroliranoj proizvodnji u kojoj su zadovoljeni svi uvjeti kvalitetnog uzgoja, u ovoj godini očekujemo prinos od 350 do 400 tona krastavaca posađenih u tri velika plastenika u kojima trenutno radi 30 radnika. Uglavnom radimo za domaće tržište, odnosno domaće trgovačke centre i za sada nemamo problema s plasmanom i nadam se da će tako ostati preko cijele sezone – rekao je voditelj Ivan Obrovac.
Gradu Virovitici u interesu je što više ovakvih primjera domaće poljoprivredne proizvodnje – rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivica Kirin koji je i ovom prigodom pozvao sve one koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom, da će im Grad svakako izići u susret.

– Kao što smo s izdavanjem zemljišta izišli tvrtki Brana koja se nalazi u gradskoj gospodarskoj zoni ‘Zapad 1’, tako ćemo pomoći i drugima koji žele graditi ‘tvornice na otvorenom’. Građevinska zemljišta, a pogotovo ona koja nisu blizu infrastrukture na raspolaganju su našim proizvođačima jer svima nam je u interesu da potaknemo domaću proizvodnju, odnosno da riješimo negativan trend uvoza i zamijenimo ga s domaćim proizvodom – naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje će poticati ovakve i slične primjere – naglasio je tim povodom državni tajnik Tugomir Majdak koji je tvrtku Brana naveo kao vrlo dobar primjer kvalitetne domaće proizvodnje.
Tvrtka Brana objedinjuje i proizvodnju i skladištenje, ali isto tako na sve izazove tržišta mogu odgovoriti i na dijelu prerade poljoprivrednih proizvoda što je danas itekako važno za plasiranje kvalitetnog proizvoda na domaće i strano tržište. Za desetak dana Vlada RH raspravljat će i vjerujem usvojiti novu strategiju u sektoru voća i povrća vezano za održive operativne programe proizvođačkih organizacija, a Virovitičko-podravska županija u svakom slučaju tu može imati veliki doprinos – naglasio je tom prigodom državni tajnik Tugomir Majdak koji je obišao i moderne BRANA-ine nasade jabuka koji se nalaze na području Borove, odnosno Općine Suhopolje.

Datum objave: 05.05.2020.