Otkako je Slađana na Facebooku objavila da traži majku primila je dosta riječi potpore, ohrabrenja, ali i dojave o majci. 

Prije četiri mjeseca 52-godišnja Slađana Lončarević iz Širokog Polja objavila je na Facebooku da traži svoju majku Janju Mandić Nikšić (1950.), koja se obitelji posljednji put javila 1976., kada je njezina kćerkica krenula u prvi razred osnovne škole. Još uvijek je nije našla, ali za Glas Slavonije kaže kako neće odustati te da nije izgubila nadu.

Otkako je Slađana na Facebooku objavila da traži majku primila je dosta riječi potpore, ohrabrenja, ali i dojave o majci.

“Dojave o majci ili ljudima koji su ju znali odvele su u niz gradova u Njemačkoj, u Bosnu, Francusku, gdje sam nakon 15-ak godina ponovno nazvala oca da ga pitam za nju. Bilo mu je drago što me čuje”, kaže Slađana.

Ide svojoj djevojčici

Dojavljeno joj je da je majka do 1986. bila prijavljena u Koelnu. Javila se izvjesna gđa Anđa, koja je poznavala Janju u Njemačkoj, da ju pamti kao dragu, dobru, pristojnu…

“Rekla joj je da odlazi iz Njemačke i ide svojoj djevojčici. Od te, 1975., godine nije ju vidjela”, kaže Slađana.

Neke dojave izazvale su i nelagodu, poput onih vezanih uz Bosnu, “da ona više nije pod tim imenom i da ju ne traži”. Javile su joj se i dvije žene, Mira i Radmila, koje su 1972. u njemačkom Brettenu tri mjeseca bile cimerice s njezinom majkom i radile u tvornici bijele tehnike Neff.

“I one su rekle da je bila jako dobra i draga, no da je djelovala potišteno, da je spominjala mene, govorila “moja Slađa”. No kažu i da je previše vjerovala ljudima”, kaže Slađana, koju i dalje kopka poruka neznanca iz BiH da majka više nije pod tim imenom i da ju ne traži.

Spreman na sve

“No ja ću ju tražiti dok god ju ne nađem, živu ili ne. Spremna sam na sve, pa i da možda ne želi kontaktirati sa mnom. Stalno me kopka neki crv, možda nisam u pravu, no imam dojam da je ona zbog sadašnjih životnih okolnosti – možda novog braka, djece – bila spriječena javiti se.

Jer u saznanjima je malo previše svega toga, a bilo je i lažnih profila, da ona zna za mene, a ne želi. Netko je neke stvari namjerno radio protiv. Možda se udala, ima još djece, unučad, i sada joj je teško da svima njima prizna da ima dijete kojem se nije javljala. Možda je u pitanju i brak s čovjekom druge vjere, drugih običaja za ženu u braku, pa joj to usložnjava stvar da se javi”, roje se misli Slađani.

Ne mogu vjerovati da je moja mama osoba koja bi ostavila dijete, roditelje, pokupila se bez riječi i otišla. Nešto se u njezinu životu moralo dogoditi…”, smatra Slađana.

Za slučaj zainteresirane i dvije TV emisije u Njemačkoj

Za njezin slučaj zainteresirane su i dvije vrlo popularne TV emisije u Njemačkoj, no ondje su sada rigorozne protuepidemijske mjere, zbog kojih se čeka bolje vrijeme i za realizaciju tih programa, koji se bave spajanjem pokidanih obiteljskih i drugih veza.

Bilo kako bilo, Slađana Lončarević od potrage za svojom majkom neće odustati.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.02.2021.