– Ovu jako zanimljivu priču mi ispriča dragi prijatelj don Ilija Drmić, profesor, pisac i pjesnik. U Meksiku postoji pleme koje se zove Kroatani. Kroatani su sačuvali tri svete riječi: Bog, Dom i Domovina! Ono je nastalo od Hrvata koji su bili u Kolumbovoj ekspediciji kad je otkrio novi kontinent Ameriku. Naravno s vremenom se broj Hrvata povećavao dolaskom na to novootkriveno tlo, koje postoji odavno kao i život s kulturom i poviješću na njemu.

Hrvati su se ženili s crnoputim Meksikankama i tako je nastalo indijansko pleme Kroatani. Oni imaju svoj način uzgoja vinove loze kao i Hrvati na dalmatinskim otocima i mnogo drugoga što je slično s našim načinima djelovanja. Imaju i svoj svečani ples koji završava s tri tabu ili svete riječi, kojima oni ne znaju značenje, a glase: Bog, Dom, Domovina!

Kada upitate nekoga Kroatana što one znače, on jednostavno kaže da su to svete riječi i ne zna im značenje, osim što sluti što znače, jer se sve izbrisalo iz memorije kroz dugi niz stoljeća. Oni ih izvikuju na kraju svečanog plesa, a mi ih se stidimo i plašimo.

NE, NEĆEMO IH SE STIDJETI I NEMAMO SE ČEGA NI PRED KIME PLAŠITI! TO JE NAŠA POVJEST I SVETINJA! AMEN! –

Datum objave: 17.07.2014.