Svoju kancelarsku poziciju stavlja na raspolaganje “čim se unutar stranke postavi relevantan kurs”.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg izjavio je u četvrtak, nakon što je Sebastian Kurz objavio da napušta sve političke dužnosti, da će se povući nakon što njegova konzervativna Narodna stranka dogovori svog sljedećeg čelnika, prenosi Reuters.

“Čvrsto vjerujem da bi obje pozicije – šefa vlade i čelnika austrijske stranke s najviše glasova – uskoro ponovno trebala obnašati ista osoba”, rekao je Schallenberg u priopćenju. “Stoga svoju kancelarsku poziciju stavljam na raspolaganje čim se unutar stranke postavi relevantan kurs.”

Istaknuo je kako mu “nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke” i najavio da će s kancelarske dužnosti odstupiti čim ÖVP “postavi potrebne smjernice”.

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika ÖVP-a i kancelara trebao preuzeti aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Prije toga je Sebastian Kurz, kojeg je Schallenberg početkom listopada zamijenio na poziciji kancelara, odstupio s čela ÖVP-a i zastupničkog kluba te stranke.

Kurz je početkom listopada odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017.. nakon kojih je ÖVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova koju je obavljao do preuzimanja kancelarske dužnosti.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.12.2021.