U Hvaru je svečano obilježena dvostruka obljetnica koja je okupila entuzijaste i zaljubljenike u forenziku diljem svijeta.

Na ovom posebnom događaju slavilo se 165. obljetnicu rođenja jednog od najslavnijih forenzičara svih vremena, Ivana Vučetića, kao i 100. godišnjicu otvorenja Museo Juan Vucetich u Argentini, posvećenog njegovoj baštini.

Svečanost je bila još posebnija jer su organizatori uspostavili video poziv s Muzejom u Argentini, stvarajući virtualno povezivanje između dvaju kontinenata kako bi zajednički proslavili život i rad ovog velikana forenzike. Na taj su način, sudionici ovog događaja imali priliku dijeliti svoje znanje, iskustva i poštovanje prema Ivana Vučetiću.

Vrhunac ovog događaja bio je otvorenje Ivan Vučetić Museum of Mystery u Hvaru, čime je grad dobio značajno mjesto posvećeno ovom genijalnom forenzičaru. Inicijator i organizator proslave obljetnice, ovaj je muzej postao ključan u čuvanju i dijeljenju znanja o životu i djelu Ivana Vučetića s javnošću i brojnim turistima koji posjete ovaj prekrasan hrvatski otok. Projekt je naišao na podršku Hrvatske matice iseljenika, a sve to zahvaljujući inicijativi Tončija Trbuhovića, Hvaranina s vizijom.

Ovaj poseban događaj u Hvaru predstavlja ne samo priliku za proslavu, već i važan korak u očuvanju i dijeljenju baštine Ivana Vučetića, čija je istraživačka strast ostavila neizbrisiv trag u povijesti forenzičke znanosti.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.07.2023.