“Čovjek s vremenom shvati da nije problem u najljepšoj zemlji u Europi već u ljudima koji nisu omogućili temelje za dobar život, te sam se odlučio vratiti i boriti za bolju Hrvatsku.”

Dario Biškup, razočaran se situacijom u Hrvatskoj, odlučio ju je napustiti 2011. godine. Put ga je odveo u Francusku gdje je studirao i zaposlio se, no ipak je donio odluku da će se vratiti i nešto promijeniti u svojoj domovini.

“Odlaskom u Francusku govorio sam da se nikad neću vratiti u Hrvatsku jer me Hrvatska otjerala, ali čovjek s vremenom shvati da nije problem u najljepšoj zemlji u Europi već u ljudima koji nisu omogućili temelje za dobar život, te sam se odlučio vratiti i boriti za bolju Hrvatsku”, ispričao je za Večernji list.

Dario je po završio studij ekonomije u Rijeci, a potom i poslijediplomski specijalistički studij Ekonomije, smjer “Organizacija i menadžment” u Osijeku. Studij u Osijeku završio je s prosjekom 5.0 i vjerovao je da će imati otvorena vrata za zaposlenje u Hrvatskoj, ali priča je bila suprotna.

“Na svakom natječaju za posao bio sam “prekvalificiran”. S obzirom da sam volio studiranje, a situacija u Hrvatskoj bila je poprilično teška za mladu osobu, putem Sveučilišta u Osijeku nastavio sam školovanje u Francuskoj, u visokoj školi HECI Saint Etienne, smjer “Međunarodna trgovina”, ispričao je Biškup dodajući kako mu je u Francuskoj omogućena i praksa u tvrtki koja se bavi međunarodnom trgovinom u tekstilu.

“Ta tvrtka je AJ Biais, Saint Etienne i od 2012. godine još uvijek radim za njih. Trenutno sam voditelj regije Istočne Europe te upravljam s poprilično velikim prometom i mrežom agenata”, objašnjava. 

Srce ga je vuklo nazad

Srce me nevjerojatno vuklo nazad u domovinu i nakon mukotrpnih razgovora tvrtka mi je dozvolila da nastavim raditi isti posao, ali sa sjedištem u Hrvatskoj. Povratkom u Hrvatsku, započeo sam zajednički život sa sadašnjom suprugom i kao ponosni otac troje male djece u 36. godini života mogu reći da su mi se snovi ostvarili”, kazao je.

Povratkom u Bjelovar, osnovao je Humanitarnu udrugu “Malo nade“ koja je pomagala ljudima na području županije, posebice obiteljima s velikim brojem djece. Udruga je funkcionirala na način da su volonteri prikupljali isključivo materijalna dobra i prosljeđivali ih potrebitima. 

“U suradnji s državnim institucijama osiguravali smo značajne pomoći te kao predsjednik Udruge, mogu reći da me aktivizam u Udruzi zauvijek promijenio. Nastavio sam pomagati svojoj općini Rovišće u kojoj sam rođen, gdje sam iskoristio svoje poznavanje francuskoj jezika te doveo francusku humanitarnu udrugu GSCF koja je u potpunosti podigla razinu vatrogastva u općini i okolici”, naveo je dodajući kako je francuski GSCF u posljednje tri godine donirao više od 100 tisuća eura i nekoliko vatrogasnih kamiona.

Za vrijeme života u Francuskoj, omogućio je dolazak i nastup KUD-a “Golub“ iz Bjelovara u općini Sorbiers, a po povratku u Hrvatsku angažirao se i u promociji ljepota Hrvatske među poslovnim partnerima i prijateljima diljem Francuske i Europe.

“Vjerujem da je to najmanje što može učiniti svatko od nas”, zaključio je Dario Biškup.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.03.2021.