U srijedu, 16. studenoga s početkom u 13 sati, u prostorima Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3 u Zagrebu, otvorit će se izložba naslovljena “Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjevernoistočnoj i srednjoj Bosni“.

Izložbu organizira Udruga Stećak u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Federalnog Ministarstva kulture i sporta BiH.

Izvorno pjevanje je iznimno važan element nematerijalne kulturne baštine utkan u sastavnice hrvatskog identiteta Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni te je ova izložba mali korak prema osvješćivanju javnosti o značaju ovoga fenomena za hrvatski narod te podrška naporima da se on uvrsti na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Baštinjenje, očuvanje i predstavljanje nematerijalnog dijela kulturnog naslijeđa predstavlja poseban izazov te je svaka potpora jačanju svijesti o tradiciji i specifičnim vrijednostima nematerijalnog kulturnog nasljeđa dobrodošla.

U srijedu, 16. studenoga s početkom u 13 sati, u prostorima Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3 u Zagrebu, otvorit će se izložba naslovljena

Autor: CroExpress, Snježana Jurišić Datum objave: 09.11.2022.