U proteklom tjednu imali smo rekordne brojke novooboljelih.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na stranicama izvještaj za prethodnih tjedan dana kojeg su obilježile rekordne brojke novooboljelih u Hrvatskoj.

Geografska distribucija novih slučajeva COVID-19 po županijama

U razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19.

Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana.

Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija.Epidemija po tjednima, od 19.-26. tjedna epidemije

U razdoblju od 29.6.-24.8 2020. broj slučajeva po tjednima (od 19.-26. tjedan epidemije) kretao se od 460 do 1604, a stopa od 11,3 do 39,2 na 100 000 stanovnika. Broj provedenih testiranja tjedno iznosio je od 7957 do 12803, a udio pozitivnih u testiranima po tjednima kretao se od 5,8 do 12,5%.

U tom razdoblju tjedni broj slučajeva i postotak pozitivnih u tjednom broju testiranih varira.

U razdoblju od 29.6.-24.8 2020. broj slučajeva po tjednima (od 19.-26. tjedan epidemije) kretao se od 460 do 1604, a broj umrlih od 6-9 s porastom broja umrlih u 22. i 23. tjednu epidemije.

Udio osoba koje su preminule na respiratoru kretao se u tjednom broju umrlih od 16,7-60%.

Prosječna dob umrlih po tjednima bila je 75 godina ili viša, izuzev u 21. tjednu epidemije kada je prosječna dob umrlih iznosila 69 godina života.

Stopa smrtnih slučajeva kretala se od 0,1 u 19. tjednu epidemije do 0,2 u 25. tjednu epidemije sa porastom u 22. i 23. tjednu epidemije kada je iznosila 0,4 odnosno 0,3.Žarišta

Kontinentalna Hrvatska

U posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni su novoboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 24. kolovoza u Brodsko-posavskoj, Gradu Zagrebu te Požeško-slavnoskoj županiji.

I dalje najveći udio oboljelih kao izvor žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klubove na Jadranu. U

Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su dva veća grupiranja oboljelih: obolio je veći broj igrača NK Marsonija nakon utakmice s nogometnim klubom iz Splita gdje su također zabilježene oboljele osobe te grupiranje vezano uz poslovno okupljanje čiji su sudionici bili i na misi za Veliku Gospu.

U Požeško-slavonskoj županiji veliki je broj oboljelih kontakata od dvije zaražene osobe iz inozemstva. Usto, zabilježeni su i importirani slučajevi Kosova, BIH te zemalja EU. Dio oboljelih povezan je i s dva svadbena slavlja iz primorskih županija te svadbenim slavljima u Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Primorska Hrvatska

Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu, najveći dio slučajeva vezan je uz večernje izlaske.

Oboljele osobe pojavile su se i na vjenčanjima u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, zabilježeno je i grupiranje oboljelih zaposlenika i njihovih kontakata u mesnici u Istarskoj županiji.

Najviša stopa zabilježenih slučajeva je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pogotovo zbog porasta broja slučajeva oko područja grada Imotskog, gdje su zabilježeni oboljeli u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj u socijalnoj skrbi te ustanovama predškolskog odgoja. Iz tog razloga, donesena je posebna Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Imotskog i Općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci.

Iako je situacija zbog velikog broja novoboljelih bila vrlo izazovna, zahvaljujući velikom naporu zdravstvenih djelatnika situacija ni u jednom trenutku nije izmakla kontroli.

Općenito, s obzirom da je početak i sredina kolovoza razdoblje događaja na kojima se očekuje velik broj ljudi (proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alka, blagdan Velike Gospe) važno je istaknuti kako nema značajnog broja oboljelih koji bi se sa sigurnošću mogli povezati s proslavama vezanim uz te događaje.

Dio osoba koje su se vratile iz Bosne i Hercegovine navodi sudjelovanje na proslavama za blagdan Velike Gospe u tamošnjim svetištima, a u Hrvatskoj se, osim u Brodsko-posavskoj županiji, pojavio i manji broj oboljelih u manjim mjestima koji su sudjelovali na misi te poslavama vezanim uz blagdan Velike Gospe.
Nisu poznati zabilježeni slučajevi vezani uz veća svetišta.

U proteklih tjedan dana i dalje se nastavlja trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol).

Također, ponovno se blago povećao udio oboljelih povezan sa svadbenim slavljima zbog pojave oboljelih na svadbenim slavljima u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no situacija je stavljena pod nadzor.

broj importiranih slučajeva je narastao, naročito iz BIH (17), dok se u ostalim slučajevima radi o Kosovu, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novoboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata.

Od onih podataka koji su se uspjeli prikupiti, osim uobičajnih, nabrojenih kategorija izvora zaraze (ljetovanja/noćni klubovi, kontakti, svadbena slavlja i sl.) u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia. Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome.

Gledajući dnevni broj novoboljelih, situacija se često čini dramatična i van kontrole. Unatoč tome, vrlo brzo pod kontrolu stavljena su sva žarišta zaraze.

Preminuli od COVID-19

Ukupno je 66 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77,5 godina. Dvadeset i četiri osobe preminule su na respiratoru. Udio umrlih u ukupnom broju potvrđenih COVID-19 slučajeva je 1,09%.

Turisti

U tablici je prikazan broj oboljelih stranih državljana prema mjestu zaraze. Podaci se odnose za period 7.7.-24.8. 2020. i prikupljeni su iz dojava putem EWRS sustava.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.08.2020.