U prostorijama Hrvatske katoličke župe München održana je svečana večer posvećena Vukovaru i prezentacija znanstveno-izdavačkoga projekta pod nazivom “HEROJSKI VUKOVAR: POVIJEST GRADA I ŽIVOT VUKOVARACA TIJEKOM 30 GODINA (1991. – 2021.)”. Ovo događanje se odigralo u nedjelju, 5. studenog, te je privuklo veliki broj Hrvata u Münchenu.

Inicijativa za ovaj događaj potekla je iz suradnje hrvatskih udruga u Bavarskoj, uključujući Akademski krug Hrvatske katoličke župe München, Hrvatsku kuću München e.V. i Matice hrvatske e.V. München, te Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica iz Zagreba. Ovaj projekt se istaknuo kao značajna inicijativa koja promovira kulturu, znanost i povijest Vukovara.

Svečanost je započela srdačnim pozdravima, a prisutnima su se obratili župnik HKŽ München fra Petar Klapež i Ante Moro u ime Akademskog kruga HKŽ. Također su najavili tradicionalni Mimohod za Vukovar, koji će se održati 18. studenog, a organizirat će ga Udruga hrvatskih studenata u Münchenu.

Glavni fokus večeri bio je na predstavljanju projekta “HEROJSKI VUKOVAR”, a to su učinili dr. sc. Natko Martinić Jerčić, djelatnik Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba, i prof. Ante Bičanić, zamjenik voditelja projekta i glavni urednik, te predsjednik Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba.

Predstavljena je knjiga 'Herojski Vukovar: Povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina' u prostorijama Hrvatske katoličke župe u  Münchenu
FOTO: Generalkonsulat der Republik Kroatien in München

U svom izlaganju su istaknuli proces realizacije projekta, koji je trajao od 2020. do 2022. godine i u kojem je sudjelovalo čak 38 znanstvenika i stručnjaka iz različitih hrvatskih znanstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova. Oni su pažljivo analizirali više od 2000 povijesnih izvora i dokumenata te napisali 32 autorska rada. Kao rezultat ovog truda, stvorene su dvije tiskane knjige koje sadrže ukupno 1064 stranice i obilježene su sa 650 dokumentarnih fotografija, zemljovida, preslika dokumenata i ostalih likovnih priloga.

Svečanom događanju prisustvovala je i Sonja Lovrek Velkov, konzulica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu, u ime GK RH München.

Ovaj projekt i prezentacija znanstvenog rada “HEROJSKI VUKOVAR” predstavljaju značajan doprinos očuvanju sjećanja na Vukovar i njegovu bogatu povijest te potiču dublje razumijevanje i poštovanje prema gradu i njegovim stanovnicima tijekom 30 godina od početka Domovinskog rata.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.11.2023.