Autor: Hina/CroExpress

Memoarska knjiga Zvonka Bušića ‘Zdravo oko – sjećanja’, koju je dovršila i priredila supruga Julie Bušić, predstavljena je danas u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Urednik knjige književnik Damir Pešorda kazao je da Bušić bio pjesnik života, čija je ostavština ostala u njegovim u činima i djelu. ‘U knjizi su ispisane neke osobne preokupacije, filozofska i politička premišljanja te nepregledno polje patnje kroz koje je prošla ta neokaljana i čista duša’, rekao je Pešorda dodavši kako se iz knjige mogu naslutiti i razlozi njegova posljednjega čina.

Ocijenio je kako u knjizi misaono zaokruženi fragmenti predstavljaju dojmljivu i potresnu cjelinu te istaknuo kako se knjiga može čitati kao povijest, sinteza političko-filozofskih promišljanja i dobra literatura.

Političar i bivši hrvatski politički zatvorenik Dražen Budiša je podsjetio kako su Zvonko i njegova supruga Julie, zbog otmice zrakoplova, odležali 45 godina u američkim zatvorima. Nakon što je američka studentica Julie upoznala Zvonka, znala je da u ondašnjoj Jugoslaviji postoji zemlja Hrvatska i u njoj hrvatski narod, rekao je Budiša dodavši kako je Bušić, Hrvat iz Hercegovine, znao već tada i kakva Hrvatska treba biti.

Naglasio je i Bušićevu odlučnost da učine sve kako bi ona takvom i postala te dodao kako je Julie tada došla u Zagreb te sa zgrade Nebodera bacala letke koji je potpisivala Hrvatska revolucionarna mladež.

Napomenuo je i da je tada govorila nešto hrvatski, ali ga je dobro razumijela. ‘Sve razumijem, ali mi ništa nije jasno, izgleda da je to velika tajna ove zemlje i njezinih ljudi’, podsjetio je Budiša na tadašnje riječi Julie Bušić, te dodao kako on sad sve razumije, ali mu ništa nije jasno glede današnje Hrvatske.

Istaknuo je kako ni među Bušićevim zagovornicima nisu bile poznate mnoge činjenice oko otmice zrakoplova te dodao kako je sudac koji je presudio Bušiću zapisao da Zvonko nije ni terorist, ni zločinac.

Policajac Brian Murray nije poginuo u eksploziji mine u zračnoj luci, nego na platformi, gdje je eksplozivna naprava prenesena, rekao je Budiša podsjetivši kako je zbog toga supruga policajca Murrayja podigla tužbu protiv nadležnih policijskih vlasti zbog nemara.

Ocijenio je kako je Hrvatska Zvonka dočekala onako kako je mogla, s obzirom na to kakva jest. ‘Ja sam Zvonka razočarao, kako mi je govorio, zbog onoga što u politici nisam činio’, rekao je Budiša dodavši kako Bušić nije mogao podnijeti, da on, Budiša, političar iz njegova naraštaja, iziđe iz politike.

Ja sam njega, kako je istaknuo, upozoravao na razočarenje. ‘Hrvatska više nije bila san, nego zbilja koju on više nije razumio’, rekao je Budiša, dodavši kako se pritom pribojavao trenutka kad će Zvonko shvatiti tu razliku.

Napomenuo je kako se to, nažalost, na kraju i dogodilo. ‘Najprije je otišao iz politike, a onda i iz života’, rekao je.

Naglasivši da je Bušić izveo otmicu zrakoplova samo zato da objavi tekst o položaju Hrvatske u Jugoslaviji, Budiša je podsjetio kako slobodu izražavanja u tadašnje vrijeme najbolje ilustrira te iste godine uhićenje Ante Paradžika na njegovoj svadbi, samo zbog trobojne vrpce na pozivnicama.

Po Budišinim riječima Zvonko nikad nije dovodio u pitanje vrijednosti koje su ga vodile u životu te nikad nije posumnjao u svoje ideale. ‘Hrvatska država danas još čeka da postane vrijedna svih onih žrtava koje su date da ona bude slobodna’, kazao je Budiša.

Julienne Bušić je najavila kako zaklada Zvonko Bušić uskoro počinje s radom, unatoč, kako je rekla, negativnom stavu ministrice kulture.

Datum objave: 25.09.2014.