Povodom obilježavanja jubileja Hrvatskog građanskog društva Crne Gore – 20 godina od osnivanja – u Kotoru je u petak predstavljena monografija društva.

Monografija donosi sveobuhvatno sagledavanje djelovanja društva, kronološki pregled aktivnosti, tekstove iz raznih oblasti djelovanja, kulture, znanosti, povijesti, religije, sporta, pomorstva i na taj način dokumentira doprinos razvoja hrvatske nacionalne manjine u državi Crnoj Gori.

Djelo predstavlja i dug prema onima koji su vjekovima ostali na prostorima Južnog Jadrana kao i odgovornost da se prave i istinske vrijednosti prenesu novim nadolazećim generacijama, kazala je prof. Marina Dulović predstavljajući monografiju.

Prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Tripo Schubert ujedno i autor ove vrijedne monografije podsjetio je na najznačajnije aktivnosti. „Osnovali smo Hrvatski glasnik 2003. godine, jedini medij na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, oformili dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku u Kotoru i Tivtu, oformili Mandolinski orkestar „Tripo Tomas, kazališnu sekciju, pučku manifestaciju Tripundansko veče, inicirali stvaranje političke stranke, na našu inicijativu Crna Gora je poklonila zgradu pomoraca u starom gradu Kotoru državi Hrvatskoj”, podsjetio je između ostalog Schubert.

Monografija je tiskana u 500 primjerka, i sadrži preko 900 fotografija koje svjedoče o brojnim aktivnostima članova HGD-a Crne Gore.

Predsjednik općine Kotor Vladimir Jokić, čestitajući jubilej poručio je da brojevi govore o manjini ali da snaga nije u brojevima već u istini.

„Hrvati u Kotoru nikada ne mogu biti manjina već samo jedan od temelja grada. U Kotoru ne možemo govoriti o toleranciji već jedino i isključivo o zajedničkom životu svih građana“, poručio je Jokić.

Predsjednica HGD-a Rafaela Pina Lazarević uručila je zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprinijeli ostvarenju rezultata Društva u proteklom periodu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.12.2022.