Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska lista ‘dr. Slaven Bačić’ prva je najavila, u srijedu, kako će sudjelovati na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), najviše zastupničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji.
Početak izborne kampanje za HNV uslijedio je poslije raspisivanja izbora za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, koje je objavila u utorak srbijanska ministrica državne uprave i lokalne samouprave.

‘Nastavit ćemo politiku podupiranja hrvatskih udruga, njihovih programa i projekata. Planirano i dalje dvije trećine godišnjega proračuna HNV-a dodjeljivati kao izravnu pomoć udrugama, obrazovanju i informiranju na hrvatskom’, naveo je Bačić, aktualni predsjednik HNV-a, koji se kandidira za ostanak na toj dužnosti.

On je u uspjehe aktualnoga vodstva ubrojio i djelomično riješeno pitanje udžbenika za učenike hrvatskih odjela, pružanje pomoći djeci za odlazak na Jadran, pokretanje regionalne hrvatske manifestacije ‘Srijemci Srijemu’ te podupiranje hrvatskih medija u Vojvodini.

Bačić je naveo kako će se, ukoliko nastavi voditi HNV, zalagati za osiguravanje zastupničkog mandata u Skupštini Srbije, poboljšanje položaja Hrvata u procesu pristupnih pregovora Srbije Europskoj uniji, povrat imovine hrvatskim udrugama.

Bačić je rekao da Srbija ima dobre zakone u području prava nacionalnih manjina, ali ih ne provodi dosljedno.

Uz listu ‘dr. Slaven Bačić’ najavljeno je kako će u izborima za HNV sudjelovati i članovi zajednice okupljeni oko liste ‘dr. Tomislav Stantić’.

Hrvatska manjina će svoje predstavnike birati putem posrednih, takozvanih elektorskih izbora, jer nije uspjela formirati poseban birački popis.

Gotovo sve ostale manjinske zajednice u Srbiji o sastavu nacionalnih vijeća odlučivat će na neposrednim izborima, glasovanjem na biračkim mjestima koncem listopada.

Nacionalna vijeća zastupnička su tijela manjinskih zajednica koje imaju ovlasti u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika. Financiraju se iz proračuna Srbije.

Datum objave: 27.08.2014.