Dvije etnološke studije o vojvođanskim Hrvatima – “Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština i identitet“ i “Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine“ predstavljene su u Hrvatskoj matici iseljenika u sklopu manifestacije Noć knjige.

Riječ je o recentnim etnološkim i kulturnoantropološkim istraživanjima o Hrvatima u Vojvodini koja su provedena od 2009. do 2021. godine. Knjige su, iz pera vrsnih znanstvenika iz Hrvatske i Srbije te nadarenih studenata, objavljene u suizdavaštvu FF Pressa, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskoga fakulteta i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Etnološke studije opremljene su iscrpnim znanstvenim aparatom, uključujući pouzdane bibliografije, literaturu i izvore, te popis kazivača i odabranu fotografsku građu, rečeno je na promociji.

Obrađena je cjelokupna tradicijska kultura Hrvata u Vojvodini, koju pripadnici hrvatske zajednice višestoljetno brižno njeguju u svakodnevnim kulturnim i društvenim praksama diljem toga multikonfesionalnog i multietničkoga prostora. Kazivači iz svih hrvatskih zajednica u Vojvodini isticali su kulturne i društvene običaje i pobožnosti svoje sredine.

Na predstavljanju knjiga u petak u Matici hrvatskoj bio je i ministar za ljudska i manjinska prava te društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov., koji je potom otvorio izložbu nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom “Živa baština“.

Izložba sadrži 22 elementa bogate nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta kao što su: bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, „Dužijanca“, tamburaške prakse, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) i „kraljci“ u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu.

Prikazane su i golubinačke mačkare, običaj “tuta“ u Plavni, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, “polivači“, čuvari Isusova groba, duhovski ophod „kraljica“, bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha „božićnjaka“, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš) i drugo.

Otvorena je i i izložba cjelokupne nakladničke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata sa više od sedamdeset reprezentativnih monografija iz svih grana djelatnosti Hrvata u Srbiji, od beletristike, historiografskih sinteza, udžbenika do likovnih monografija i bogate periodike.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.04.2023.