Poznata radijska novinarka i dugogodišnja glavna urednica Programa na hrvatskome jeziku, na australskoj državnoj postaji 2EA u Sydney-u (kasnije SBS Radio), Vesna Lušić umrla je u Zagrebu, u subotu, 20. svibnja.

Vesna, djevojačko prezime Dušej, rođena je 6. svibnja 1952. u Travniku. Njena obitelj je odselila u Australiju 1969. godine. Nedugo poslije toga upoznala je svoga supruga Vladimira Lušića, australskog TV novinara hrvatskog podrijetla. Vesna Lušić je najprije radila u australskom zdravstvenom osiguranju kao procjenitelj, a onda u jednoj velikoj financijskoj instituciji kao operator za međunarodnu trgovinu novcem. Vesna Lušić je bila najmlađa osoba i prva žena s titulom „Money Market Operator“ u povijesti te institucije. Godine 1975., zajedno sa suprugom Vladimirom i suradnicima, sudjelovala je u vrlo uspješnom eksperimentu Australske vlade „Ethnic Radio Australia“, za osnivanje državnog/javnog etničkog radija na jezicima velikih doseljeničkih zajednica.

Vrijedna spomena je činjenica da je tijekom godine 1989. i 1990. Vesna odradila prvih nekoliko intervjua koje je dr. Franjo Tuđman, kao predvodnik pokreta za slobodnu i suverenu Hrvatsku, bio dao nekoj inozemnoj državnoj radio postaji. Njeni gosti u Programu na hrvatskom jeziku, u tom povijesnom razdoblju, bili su gotovo svi visoki dužnosnici, istaknuti kulturni i znanstveni djelatnici te estradni umjetnici iz Hrvatske, kao i brojni ugledni Hrvati iz svijeta. Valja istaknuti činjenicu da je Australija bila prva država na svijetu, poslije Vatikana, koja je utemeljila državni/javni radio s Programom na hrvatskom jeziku, a Vesna Lušić je dugi niz godina bila glavna i odgovorna urednica tog programa, sve do odlaska u Hrvatsku 1993. godine.

Doduše, još 1992., zajedno sa suprugom Vladimirom, koji je kao ratni dopisnik australske državne/javne televizije već bio u Zagrebu 1991., Vesna je, s dvoje tada maloljetne djece, Zrinkom i Arianom, odlučila preseliti se u Hrvatsku i dijeliti sudbinu svoga naroda.Vesna Lušić je radila u Zagrebu kao volonter u Uredu za izbjeglice i prognanike RH, potom u Ministarstvu razvitka i obnove RH, a na kraju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslove RH. U mirovinu je otišla 2017. godine.

Od tada se je ponajviše posvetila svojim unucima koji su svi rođeni u Hrvatskoj.Nositelj je spomen medalje Predsjednika RH Franje Tuđmana kao članica prve hrvatske civilne skupine koja je ušla u Vukovar nakon odluke o mirnoj reintegraciji.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 29.05.2023.