U subotu, 10. travnja, od posljedica virusa Covid-19, u Subotici je u šezdesetčetvrtoj godini, preminuo osnivač Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kulturni djelatnik i gospodarstvenik Josip Ivanković.

Josip Ivankovič je rođen 18. lipnja 1957. godine u brojnoj obitelji oca Grge i majke Kate, rođ. Stantić, među kojima su svećenik Franjo i časna sestra Nada. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, kao i Ekonomski fakultet, stekavši zvanje diplomirani ekonomist.

Kao ugledni i aktivni član, bio je kandidat DSHV-a na lokalnim i pokrajinskim izborima 1992. godine. Koncem 1990-ih osnivač je Hrvatskog narodnog saveza, čiji je i kandidat za izbore za Skupštinu općine Subotice u okviru koalicije Demokratska opozicija Srbije – DOS-a u rujnu 2000. godine.

Na istima je izabran za vijećnika Skupštine općine Subotica. Kao vijećnik SO Subotica, bio je i elektor na izborima za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, a kao kandidat liste koju je predvodio Forum hrvatskih institucija i organizacije izabran je i za vijećnika HNV-a (2003. – 2010.)

Osnivač je Instituta „Ivan Antunović“ i višegodišnji član njegovih upravnih tijela, zatim Pučke kasine, čiji je predsjednik bio u dva mandata i glavni urednik Glasnika Pučke kasine, Ogranak Matice Hrvatske Subotica te član Hrvatskog akademskog društva.

Posljednji ispraćaj biti će održan u utorak, 13. travnja, s početkom u 15 sati iz Peić kapele na Bajskom groblju u Subotici.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i predsjednik Tomislav Žigmanov izražavaju sućut obitelji pokojnog Josipa Ivankovića.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.04.2021.