Autor: Hina/ CroExpress

Mons. Šantić, koji je obavljao dužnost prvog generalnog vikara Vojnog ordinarijata od 1997. do 2010., rođen je u Postirama na Braču 25. ožujka 1946. kao deveto od desetero djece obitelji Šantić.

Sjemenišnu gimnaziju završio je u Zadru, teologiju u Splitu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1970. u Komiži na otoku Visu. Već 1977. imenovan je rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu i na tom mjestu ostaje pet godina, a 1982. generalnim vikarom hvarske biskupije i katedralnim župnikom.

Kao svećenik i dragovoljac bez oružja sudjeluje u Domovinskom ratu na bojišnicama Velebita, Novigrada Zadarskog i na rtu Pelegrinu na Hvaru. Kad je 1997. osnovana Vojna biskupija u RH, biskup Juraj Jezerinac poziva ga u Zagreb za generalnog vikara, na što se odlučuje šest mjeseci kasnije na nagovor kardinala Kuharića. Sveti otac imenovao ga je osobnim prelatom Njegove Svetosti.

Mons. Šantić nositelj je odlikovanja Lurdskog svetišta ‘počasnog kapelana’ s pravom nošenja prsnog križa i, koliko je poznato Ordinarijatu, jedini je Hrvat njime odlikovan. Nositelj je i drugih priznanja i odličja, bio je i začasni kanonik hvarskog kaptola, počasni član Zrinske garde iz Čakovca, te Antropološkog društva Hrvatske.

Mons. Josip Šantić bit će pokopan u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirama na Braču.

Datum objave: 08.07.2014.