Uskok je izvijestio da je pretragom digitalne komunikacije u istrazi protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac te drugih osoba, među kojima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac, prikupljeno više od tri milijuna stranica materijala radi analize.

Tužiteljstvo je, navodeći samo inicijale optužene Josipe Rimac, naglasio da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida i nadalje u tijeku.

Uskok je precizirao da su u kaznenom predmetu protiv Rimac i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga domova, drugih prostora i servera u nekoliko ministarstava.

U tužiteljstvu ističu da pojedina izvješća o pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica.

”Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, Uskok je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja”, stoji u priopćenju.

Podignute tri optužnice protiv 41 osobe

Uskok podsjeća da su po okončanju istraga podignute tri optužnice protiv ukupno 41 osobe, među kojima su i najviši državni dužnosnici te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda.

Dodaju i da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je Uskok izvještavao na svojoj mrežnoj stranici.

Josipu Rimac te još osmero okrivljenih Uskok je optužio da su davanjem mita te zlouporabom položaja i ovlasti pogodovali investitorima za izgradnju vjetroelektrana, za što je Rimac od njih dobila više od milijun kuna.

Uz to, Rimac je optužena i za sređivanje prolaza na državnom stručnom ispitu, među ostalim i za brata bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac.

Europsko tužiteljstvo (EPPO) naknadno je podiglo optužnicu protiv Žalac i zbog sumnje da je, kao ministrica, zajedno s bivšim ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom te poduzetnikom Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem oštetila hrvatski i EU proračun za više od 1,3 milijuna eura nabavom softvera po većoj cijeni od realne.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.02.2023.