I najveći košarkaš svih vremena Michael Jordan je 1997. za vrijeme primanja trofeja u Parizu namijenjena najboljem igraču McDonald’s turniru, Dražena opisao s puno poštovanja.

Prije 28 godina Hrvatska je ostala bez najboljeg hrvatskog sportaša svih vremena Dražena Petrovića. Košarkaški Mozart poginuo je u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkog grada Ingolstadta. Svoju posljednju utakmicu tada 29-godišnji Dražen odigrao je u poljskom Wroclavu protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. Iako se iz Poljske hrvatska reprezentacija vraćala zrakoplovom, Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom koja je bila za upravljačem. To je, nažalost, bila njegova posljednja vožnja.

Podsjetimo, svoj košarkaški put najbolji europski košarkaš svih vremena započeo je sa samo 15 godina u Šibenci, a Cibonu je dva puta vodio na europski tron. Na treninge je uvijek prvi dolazio te zadnji odlazio usavršavajući svoj šut. Ponekad je to znalo trajati satima i satima. U NBA ligu odvele su ga sjajne u Ciboni i Realu. Nakon prosječne epizode u Portlandu, u NBA ligi Petrović je zablistao u New Jersey Netsima gdje je imao prosjek od 20 poena po utakmici.

Ubacivši dva slobodna bacanja na kraju utakmice s Bosnom Dražen je već sa 16 godina Šibenki donio naslov prvaka, no sutradan je Šibenki oduzet naslov za zelenim stolom.

S Draženom je reprezentacija ispričala najljepšu priču 1992. godine na OI u Barceloni. Svima će zauvijek ostati u sjećanju finale protiv američkog Dream Teama u kojem je Hrvatska vodila nakon prvih desetak minuta igre.

Pohvale i posthumne nagrade

U Zagrebu je Dražen dobio svoj Dom košarke i muzej. Osim toga, NBA mu je odala priznanje uvrstivši ga u ‘Kuću slavnih’.

Košarkaški ‘Mozart’ dobio je i brojna priznanja najvećih košarkaša. Jednom je prilikom tako Charles Barkley rekao kako je Reggie Miller najveći šuter protiv kojeg je igrao. Miller mu je uzvratio: “Mislim da jedna osoba ipak ima bolji šut od mene, to je Dražen Petrović”.

I najveći košarkaš svih vremena Michael Jordan je 1997. za vrijeme primanja trofeja u Parizu namijenjena najboljem igraču McDonald’s turniru, Dražena opisao s puno poštovanja.

“Uvijek su naši dvoboji bili maksimalni, do ruba. Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti”, kazao je Air Jordan.

Draženov dres s brojem 3 na početku NBA sezone 1993./1994. umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Na ceremoniji je tadašnji trener Netsa Chuck Daly kazao: “Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.”

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

[IN MEMORIAM: DRAŽEN PETROVIĆ] Dražen je bio jedan od onih koji se rađaju jednom u stotinu godina. Oduševljavao je…

Posted by KK Cibona on Thursday, 6 June 2019

 

Autor: CroExpress Datum objave: 07.06.2021.