Novi njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se u utorak prvi put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao “neshvatljivo”.

Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

Uoči posjeta, ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik pozvao je kancelarku da zauzme čvrst stav prema Putinu.

Samo jasan ultimatum Putinu s rokom da naredi povlačenje svoje naoružane do zuba horde najkasnije do 16. veljače još uvijek može spasiti svjetski mir”, rekao je Melnik novinama njemačke medijske grupe Funke u izjavi objavljenoj u utorak. 

“Ako šef Kremlja zanemari ovo posljednje upozorenje, vrlo bolne preventivne sankcije Rusiji morale bi biti uvedene korak po korak već sljedeći dan”, dodao je veleposlanik.

Melnik je rekao da bi sankcije trebale uključivati ??potpuni embargo na uvoz nafte, plina, ugljena i druge strateške robe, zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, potpunu zabranu ulaganja u Rusiji i opsežne osobne sankcije protiv ruskih čelnika i oligarha.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u međuvremenu je ponovila zahtjeve da Rusija povuče svoje vojnike s ukrajinskih granica.

Odgovornost za smirivanje stanja  “jasno je na Rusiji”, rekla je prije svog nastupnog posjeta NATO partneru Španjolskoj u utorak.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi ruska invazija na Ukrajinu također rezultirala obustavom plinovoda Sjeverni tok 2 za Baltičko more.

Sam Scholz je prije svog odlaska govorio o “vrlo, vrlo ozbiljnoj prijetnji miru u Europi”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.02.2022.