Autor: Hina/CroExpress

Vodeći svjetski forenzički kongresi nastavit će se održavati svake dvije godine u Hrvatskoj što je potvrda izvrsnosti hrvatske znanosti i znanstvenika te svojevrstan uzor mladim hrvatskim znanstvenicima, izjavio je novinarima profesor Dragan Primorac, suautor i urednik Knjige o interdisciplinarnoj primjeni forenzičke DNA analize, nakon što ga je danas u Predsjedničkim dvorima primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Kako je istaknuo Primorac, to je i poruka s današnjega susreta s predsjednikom Josipovićem koji je, kao osoba koja poznaje kazneno pravo, prepoznao vrijednost DNA analize koja otkriva počinitelje kaznenih djela pa je tako, primjerice, posljednjih godina, zahvaljujući DNA analizi, izvršenje smrtne kazne izbjeglo oko 200 ljudi.

DNA analiza otkriva istinu i tu je njezina snaga, ocijenio je Primorac. Napomenuo je kako je posebno poglavlje knjige posvećeno, primjerice, i bazi podataka počinitelja kaznenih djela tako da se i na taj ostvaruje suradnja za to mjerodavnih ustanova diljem svijeta. Posebno poglavlje knjige posvećeno je i sprječavanju trgovine ljudima i djecom što je kriminal vrlo proširen u svijetu, a oko 23 milijuna ljudi smatra se nestalima.

Istaknuo je da se radi o knjizi koja u ovome trenutku predstavlja ponos američke znanosti, ali i hrvatske, jer, objasnio je Primorac, ‘ja se vodim i kao hrvatsko-američki profesor te sam neizmjerno sretan jer se time svjedoči da Hrvatska može biti u apsolutnom vrhu u nekom području znanosti’.

Knjiga o interdisciplinarnoj primjeni forenzičke DNA analize (Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective), autora i urednika Dragana Primorca i Mosesa Schanfielda, predstavljena je jučer u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Profesori Primorac i Schanfield uspjeli su prvi put u jednoj knjizi okupiti najveća imena svjetske forenzičke genetike, namijenivši ju prvenstveno sucima, odvjetnicima, policiji, vojsci, ali i akademskoj zajednici i širem čitateljstvu.

U 23 poglavlja na 621 stranici obrađuju se sve relevantne teme iz područja forenzičke DNA analize, poput forenzičke matematike, analize mitohondrijske DNA, analize miješanih bioloških tragova, identifikacije nestalih, ali i žrtava velikih katastrofa i bioterorizam.

Datum objave: 09.09.2014.