U četvrtak, 21. srpnja, na 134. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je:


Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2024. godine koji predstavlja nastojanja Vlade Republike Hrvatske da sustavnim pristupom kroz definirane posebne ciljeve, mjere i aktivnosti u ovom području djelovanja pridonese nastavku provedbe i razvoja već započetih procesa koje Republika Hrvatska provodi s očuvanja, jačanja i razvijanja hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom Vlada RH i ovaj put pruža važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

U Državnom proračunuRepublike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna (što je znatno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada su ista iznosila 25.000.000,00 kuna) i to za 148 projekata i programa 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja.

Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog odluke o proglašenju projekta „Dovršetak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao jednoj od najznačajnijih kulturnih institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini, pruža se s ciljem očuvanja i njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta, afirmacije i promocije hrvatskog jezika, kazališne kulture i dramske tradicije.

Dovršetkom izgradnje i opremanjem objekta, Hrvatsko narodno kazalište dobit će prostorne i tehničke mogućnosti i uistinu postati nacionalno kazalište s potrebitim sadržajem, kazalište koje će stvarati nove kulturne vrijednosti te će na taj način doprinositi svjetskoj promociji kulturne i povijesne baštine hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine.

Prijedlog odluke o dodjeli financijske potpore Bosni i Hercegovini radi ublažavanja posljedica potresa koji je dana 22. travnja ove godine pogodio područje Bosne i Hercegovine i to magnitude 6,1 po Richteru, s epicentrom kod Stoca, prilikom kojeg su znatno stradali Stolac i Čapljina.

Financisjkom potporom će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svrhu saniranju posljedica potresa pomoći u oblažavanju šteta koje su nastale na javnim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima te prometnoj infrastrukturi.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.07.2022.