Na stranu što moraju platiti smještaj, piće, smještaj i izlete za gostovanje na u Hrvatskoj potrebno je stalno sa sobom imati novčanik.

Skoro je sredina srpnja i u Lijepoj Našoj se zahuktava turistička sezona. Ali u Hrvatskoj gosti plaćaju i korištenje klima uređaja. Na stranu što moraju platiti smještaj, piće, smještaj i izlete za gostovanje u Hrvatskoj potrebno je stalno sa sobom imati novčanik. Kako nam javljaju čitatelji, ako trebate na toalet u Vodicama, recimo, poželjno je da imate sa sobom “medvjeda”. Naime, korištenje toaleta naplaćuje se pet kuna.

Iako si prosječni Hrvat teško može priuštiti noćenje od 450 eura, jedan opatijski hotel je pun. Hotel koji noćenje naplaćuje 350-450 eura.

“Cijene tijekom korone nismo spuštali, naprotiv, mi smo ih blago i podigli, upravo zato što mi konstantno radimo na podizanju naše eno i gastro ponude”, rekao je za Dnevnik Nove TV manager luksuznog hotela u Rijeci Filip Kapetanović.

Hoteli svoje cijene drže, ali kako navodi navedeni medij, cijene apartmana su nešto niže.

“Na Plitvičkim jezerima smo za dvije noći platili 65 eura. U Marini smo imali privatni smještaj 57-58 eura što je isto OK, i u Crikvenici 55 eura dnevno”, rekla je turistica iz Njemačke.

Strancima su cijene u Hrvatskoj prihvatljive, ali domaći gosti nisu previše oduševljeni njima. Kavopije su već naučile da oprezno moraju birati gdje će piti svoj omiljeni napitak. Naime, ovisno o lokaciji varira cijena kave. U centru kava iznosi 13 kuna dok je u lokalima koji su udaljeniji cijena od osam do 10 kuna.

Ako se prije ne dogovorite s taksistom cijena prijevoza može vas koštati “masno”.
Navedeni medij na primjer navodi kako vožnja od 13 kilometara (ona od Zadra do zračne luke) može vas koštati 800 kuna.

Spomenimo i kako se cijena cjelodnevne parking karta u Dubrovniku naplaćuje i do 1500 kuna. Gostima neki od iznajmljivača apartmana na moru naplaćuju korištenje klima uređaja. Iznajmljivači apartmana navode da si gosti “sami stvaraju taj nepotreban trošak”. Prosjek potrošnje klima uređaja po satu iznosi 1,15 kuna, što je po danu 12-25 kuna. Rad klima uređaja u sezoni koja traje 150 dana iznosi 3000 kuna, navodi Nova TV.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.07.2021.