Troškovi života u Münchenu najveći su u Njemačkoj i 38 posto su veći nego u okrugu Vogtland na drugom kraju ljestvice, objavili su Njemački ekonomski institut i Savezni institut za istraživanje graditeljstva, urbanizma i prostornog razvoja.

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja. Ako nisu uključeni, razlika između najskupljeg i najpovoljnijeg je puno manja – šest posto, a tada je Stuttgart najskuplji grad, a Leer najjeftiniji. Kada se uključe troškovi stanovanja, život u gradu Münchenu je 25.1 posto skuplji od njemačkog prosjeka.

Istočne savezne pokrajine znatno jeftinije

Slijede okrug München sa 16.7 posto višim troškovima, Frankfurt (15.9%) i Stuttgart (14.8%). Okrug Vogtland je pak 9.5 posto ispod državnog prosjeka, kao i Greiz. Slijedi Görlitz (9.4% ispod), kao i grad Pirmasens i okrug Salzlandkreis s 9.3% ispod prosjeka.

Osobito je skupo i u popularnim stambenim područjima, na primjer na rubu Alpa ili Bodenskog jezera. Istočne savezne pokrajine, s druge strane – s izuzetkom Berlina i okolice – obično su znatno jeftinije od državnog prosjeka. 

Isto vrijedi i za pojedina područja u središtu i sjeverozapadu Njemačke, zapadno od Frankfurta te na krajnjem sjeveru i istoku Bavarske. Izračuni se temelje na oko 24 milijuna podatkovnih pokazatelja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.10.2023.