„Toliko dugo dok se nalazimo na srednjoj i višoj razini novozaraženih, neće biti popuštanja mjera“, stoji u nacrtu dokumenta vlade koji služi kao podloga za današnji sastanak s predstavnicima pokrajinskih vlada.

Njemačka vlada planira produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače te uvođenje nekih novih, poput obveze rada od kuće gdje je to moguće, te nošenje određenih vrsta maski u javnom prijevozu i trgovinama, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na izvore u kancelarskom uredu.

Nekoliko sati prije planiranog sastanka kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina, na kojem bi se trebalo raspravljati o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa, nekoliko agencija je objavilo nacrt plana vlade za daljnje mjere.

Nacrt plana vlade

Prema ovom dokumentu savezna vlada mjere zatvaranja želi produljiti do sredine veljače, uz uvođenje dodatnih mjera poput obaveznog nošenja operacijskih ili FFP2 maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Od obveze nošenja FFP2 maski, što je već na snazi u Bavarskoj, odustalo se zbog relativno visoke cijene ovih maski, ali i straha od nestašica.

Isto tako se kroz posebne propise planira povećati pritisak na poslodavce da svojim uposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Glavni cilj ove mjere je smanjenje kontakata na radnom mjestu, ali i u javnom prijevozu.

Škole i vrtići bi i dalje ostali zatvoreni tj. nastava bi se odvijala preko interneta.

Pod svaku cijenu izbjeći novi nagli porast zaraze

Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, a od sredine prosinca i maloprodaje s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe kao i ljekarni.

Pripadnicima jednog domaćinstva je dopušten kontakt samo s jednim članom nekog drugog domaćinstva. Početkom siječnja je, za područja s visokom incidencijom zaraze, uvedena i mjera zabrane kretanja izvan radijusa od 15 km od mjesta boravka.

„Toliko dugo dok se nalazimo na srednjoj i višoj razini novozaraženih, neće biti popuštanja mjera“, stoji u nacrtu dokumenta vlade koji služi kao podloga za današnji sastanak s predstavnicima pokrajinskih vlada.

U nacrtu se navodi kako treba pod svaku cijenu izbjeći novi nagli porast broja novozaraženih koji bi prouzročio novi soj virusa.

Isto tako se navodi kako bi jedna radna grupa trebala do 15. veljače izraditi koncept „polaganog izlaska“ iz strogih mjera, naravno uz preduvjet da broj zaraženih počne opadati.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u ponedjeljak kako postoje naznake da je broj novozaraženih počeo opadati, ali da je još puno prerano za ublažavanje mjera.

U Njemačkoj je u utorak zabilježeno 11.369 novozaraženih koronavirusom, što je nešto manje nego prije tjedan dana.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.01.2021.