Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe.

„Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim preliminarna istraživanja to osporavaju“, rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u.

Biden se trenutačno nalazi na Baliju u Indoneziji na summitu G20, a prije samih izjava obavio je hitan sastanak s ostalim čelnicima G7 (Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Kanada i Japan), a sastanku su još prisustvovali čelnici Španjolske i Nizozemske.

„No, isto tako, Rusija svojim djelovanjem i dalje pogoršava situaciju u Ukrajini“, dodao je američki predsjednik.

Poljska potvrdila da je eksploziju izazvao projektil ruske proizvodnje

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, a pritom su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Ranije tijekom utorka Rusija je odbacila takve tvrdnje, dok je Poljska aktivirala članak 4 NATO-a zbog čega će se čelnici saveza hitno sastati tijekom srijede povodom ovog incidenta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je naveo, pak, kako „nema jasnih dokaza tko je ispalio projektil“, koji je „vrlo vjerojatno ruske proizvodnje“. Drugi projektil koji je pao na poljsko tlo nije uzrokovao veću tragediju.

“Detaljna istraga je još uvijek u tijeku, a nemamo nikakve razloge očekivati da će se nešto slično ponoviti”, dodao je poljski predsjednik.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.11.2022.