Koordinirani štrajk zaposlenih u javnom sektoru i željeznici blokirao je u ponedjeljak u Njemačkoj promet u najvećim dijelovima zemlje.

Od ponoći su sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat zaposlenih na željeznici EVG svoje članove pozvali na jednodnevni štrajk upozorenja u cjelokupnom prometnom sektoru, uključujući i zaposlene njemačkih autocesta.

Štrajkom su pogođene gotovo sve zračne luke, međugradski željeznički promet te gotovo cjelokupan javni prijevoz u gradovima s nekoliko iznimki. Tako u Berlinu prometuju vozila gradskog prijevoza BVG, ali ne i gradska željeznica koja se nalazi u sklopu Njemačke željeznice.

Kako javlja Savez njemačkih zračnih luka, štrajkom, koji se uglavnom odnosi na osoblje u zračnim lukama, pogođeno je oko 380.000 putnika. Jedina zračna luka na kojoj se ne štrajka je Berlin/Brandenburg, no i ovdje je otkazana  većina letova zbog povezanosti ovog aerodroma s ostalim aerodromima u Njemačkoj.

Štrajkom željezničara su pogođeni milijuni građana, kako na međugradskim tako i na gradskim linijama. Kako je priopćila Njemačka željeznica, velik broj putnika je nakon vijesti o štrajku svoje putovanje prebacio na nedjelju kada je zabilježen rekordni promet na međugradskim linijama.

Štrajkom su obuhvaćene i međunarodne linije pa tako i one prema Hrvatskoj. 

Štrajkom najviše pogođeni građani

Na njemačkim autocestama štrajkom su pogođene dionice s tunelima koji su zatvoreni zbog štrajka osoblja koje kontrolira promet. No, kako je priopćio Njemački automobilski klub ADAC, do većih zastoja uzrokovanih štrajkom nije došlo.

Sindikati Verdi i EVG u ponedjeljak nastavljaju pregovore s poslodavcima. Verdi za oko 2,5 milijuna zaposlenih traži usklađivanje plaća s inflacijom, tj. povećanje od 10,5 posto.

Predstavnici sindikata su odbacili kritike poslodavaca koji štrajk ovih razmjera usred pregovora o kolektivnom ugovoru smatraju neprimjerenim.

„Ovim štrajkom želimo pokazati da nas zaposleni u potpunosti podržavaju u našim zahtjevima“, rekao je direktor sindikata Verdi Frank Werneke.

Uprava Njemačke željeznice je priopćila kako su štrajkom najviše pogođeni građani.

„Ne može svatko raditi iz kućnog ureda. Mnogi će uz velike poteškoće danas doći do radnog mjesta“, stoji u priopćenju.

Prema zakonu o radu, štrajk javnog prijevoza u pravilu nije dovoljan razlog za nedolazak na posao.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.03.2023.