Na Širokom Brijegu tradicionalno će od 4. do 7. veljače biti održani “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. Kroz tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na XI. natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga odrasli, a trećega mladež, Nedjelja.ba.

Vicepostulator će 4. veljače u 10 sati, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz Županije Zapadnohercegovačke 7.003.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja, što ga je proglasila Županija zapadnohercegovačka.


Autor: CroExpress/HKR Datum objave: 01.02.2022.