U lipnju je kritizirao Trumpov posjet centru u Washingtonu. 

Papa Franjo u nedjelju je imenovao prvog Afroamerikanca za kardinala – Wiltona Gregoryja, vašingtonskog nadbiskupa poznatog kao zagovornika građanskih prava.

Papa je  proglasio 13 novih rimokatoličkih kardinala, uključujući devetoricu mlađih od 80 godina koji imaju pravo ući u konklavu – vijeće kardinala koje će odabrati Papinog nasljednika nakon njegove smrti ili odreknuća.

Među devetoricom ispod 80 godina je i nadbiskup Wilton Gregory iz Washington D.C.-a.

Gregory, koji je poznat i kao ugledni diplomat, u lipnju se našao na naslovnicama nakon što je tada oštro kritizirao posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa centru posvećenom papi Ivanu Pavlu II. u vrijeme masovnih prosvjeda u SAD-u, nazvavši taj posjet manipulacijom.

Gregory je prvi crnački katolički vašingtonski nadbiskup, a na to je mjesto imenovan 2019.

Navršit će 73 godine idući mjesec, samo nekoliko dana nakon ceremonije imenovanja novih kardinala.

Predani zagovornik građanskih prava, Gregory se angažirao na događajima koji su obilježili smrt Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac u svibnju gotovo devet minuta koljenom klečao na vratu.

U lipnju je kritizirao Trumpov posjet centru u Washingtonu. Nastojeći pridobiti ciljanu grupu birača, Trump se u lipnju fotografirao s Biblijom ispred Episkopalne crkve, a potom posjetio centar posvećen Ivanu Pavlu II.

U priopćenju uoči Trumpova dolaska u Nacionalno svetište svetog Ivana Pavla II. nadbiskup Wilton D. Gregory kazao je da taj posjet krši vjerske principe crkve, dodavši da bi katolici trebali braniti prava svih ljudi.

“Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da bilo koji katolički vjerski objekt dopušta da bude tako grozno zloupotrijebljen i manipuliran na način koji krši naše vjerske principe, a koji nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo”, poručio je tada nadbiskup u priopćenju.


 

Autor: CroExpress/hina Datum objave: 26.10.2020.