Autor: Hina/CroExpress

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u srijedu u Zagrebu s kanadskim ministrom vanjskih poslova Johnom Bairdom, s kojim je razgovarala o jačanju bilateralnih odnosa, posebice na području gospodarstva i energetike, kao i o stanju u susjedstvu te multilateralnim izazovima.
U zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka, ministar Baird kazao je da je u Hrvatsku doputovao radi jačanja bilateralnih veza i nastavka suradnje u nekim multilateralnim izazovima.

‘Postoji jedna velika riječ koja se može koristiti za odnose između Hrvatske i Kanade, a to je prilika, prilika za više trgovine, više ulaganja i radnih mjesta i u Hrvatskoj i u Kanadi’, kazao je, istaknuvši da je gospodarski rast velik prioritet u Kanadi kao i u Hrvatskoj.

S tim u vezi istaknuo je da se Kanada jako raduje skoroj ratifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om.

EU i Kanada završili su pregovore o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu (CETA) 1. kolovoza ove godine. Sporazum bi trebao biti službeno predstavljen 25. rujna na summitu EU-a i Kanade u Ottawi. Ratifikacija sporazuma mogla bi potrajati dvije godine.

Ministrica Pusić kazala da je osim o gospodarskoj suradnji riječi bilo i o energetici, kako o hrvatskom energetskom sektoru za koji postoji kanadski interes tako i o energetskoj neovisnosti Europe.

Razgovarali su također i o stanju u jugoistočnoj Europi.

Pusić je istaknula da je posjet kanadskog ministra dokaz da je Kanada zainteresirana za jugoistočnu Europu.

‘Cilj i vrlo važan sastavni dio hrvatske vanjske politike zadržati je interes i zemalja EU-a i članica NATO-a, ali i drugih svjetskih sila i zemalja za jugoistočnu Europu ili zapadni Balkan, s obzirom na to da u konkurenciji sjeverne Afrike ili južnog Mediterana, Iraka, Sirije i s druge strane zemalja istočnog susjedstva kao što je Ukrajina, postoji opasnost da ona ispade iz fokusa zemalja koje sudjeluju u donošenju važnih odluka’, kazala je.

Podsjetivši da u Kanadi živi između sto i dvjesto tisuća ljudi hrvatskog podrijetla, posebice na području Toronta, Baird je kazao da Kanada i Kanađani pozorno prate što se događa u Hrvatskoj i njezinu susjedstvu.

‘Drago nam je što Hrvatska ima vodeću ulogu u promicanju euroatlantske integracije. Velik napredak koji je ostvarila ulaskom u NATO i EU je impresivan i jako inspirativan za druge u regiji’, kazao je.

‘Radujemo se daljnjim razgovorima o tome što možemo učiniti u širenju slobode, sigurnosti i blagostanja u svijetu’, zaključio je.

Datum objave: 28.08.2014.