Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

Zapovijedam ministru obrane i načelniku glavnog stožera da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu pripravnost, rekao je Putin na sastanku s vojnim čelnicima koji je prenosila i televizija.

Putin je odluku opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i “nezakonitim” ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane.

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti “suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti”. Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

Podizanje stupnja pripravnosti nuklearnih snaga je upozorenje. Ono omogućuje brže lansiranje nuklearnih projektila, ali to ne znači da postoji namjera da ih se koristi, objašnjava BBC.

Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog naoružanja, ali također zna da ga NATO ima sasvim dovoljno da je uništi.

Cilj ove naredbe vjerojatno je pokušaj da se NATO obeshrabri u pomaganju Ukrajini i izazovu strahovi zbog pitanja koliko je Putin daleko spreman ići.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.02.2022.