Zasad nema informacija što Putin namjerava učiniti kada dobije taj popis, ali može se očekivati neki vid uvođenja protumjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu specijalni ukaz kojim od ruske vlade zahtijeva da mu u roku od dva dana sastavi popis država koje, kako kaže, poduzimaju “neprijateljske akcije” protiv Rusije.

Kako su priopćili iz Kremlja, vladi je naloženo da u roku od 48 sati na popis uvrsti sve države koje su uvele sankcije bilo Ruskoj Federaciji, bilo tvrtkama, organizacijama i fizičkim osobama u Rusiji.

Zasad nema informacija što Putin namjerava učiniti kada dobije taj popis, ali može se očekivati neki vid uvođenja protumjera.

Istim je ukazom, inače, Putin naredio da se svim stranim državljanima, kao i osobama bez državljanstva, a koji se nalaze teritorijima Ukrajine te dviju odmetnutih samoproglašenih republika Luganska i Donjecka, pojednostavi ulazak u Rusku Federaciju.

– Odobriti da od 5.ožujka 2022. godine strani državljani i osobe bez državljanstva s teritorija Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike i Ukrajine ulaze u Rusku Federaciju s teritorija LNR, DNR i Ukrajine i izlaze iz Rusije u države njihova porijekla ili stalnog boravka bez izdavanja vize uz valjane dokumente koji dokazuju njihov identitet i koje Ruska Federacija priznaje u tom svojstvu, kao i uz dokumente koji dokazuju njihov identitet čiji je rok valjanosti istekao, navodi se u tekstu ukaza koji je objavio ured za odnose s medijima Kremlja, prenosi Jutarnji list.

Putin je u odvojenom ukazu uveo dodatne socijalna jamstva vojnicima i članovima njihovih obitelji pa je tako obećao jednokratnu isplatu obiteljima svih poginulih u ratu u Ukrajini ili Siriji u iznosu od oko 44.000 eura.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.03.2022.