Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je u petak da broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, njihov udio u broju testiranih danas iznosi 8,4 posto, pa je samo pitanje vremena kada će početi docjepljivanje trećom dozom cjepiva.

Ne znamo još točan datum, no uskoro će se krenuti u docjepljivanje trećom dozom. Prvo će je primiti imunokompromitirane osobe, najavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nakon treće doze imunitet izrazito raste

Hrvatska ovoga tjedna ima 31 posto više zaraženih nego proteklog, najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Po četrnaestodnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 13. mjestu u EU, Cipar i Irska imaju najvišu, a Poljska i Mađarska najnižu. Po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu, rekao je Capak.

Osam europskih zemalja već je uvelo treću dozu cjepiva, dok se u njih 13, među kojima je i Hrvatska, još vodi rasprava. U većini zemalja gdje je uvedeno docjepljivanje trećom dozom se za sada cijepe imunokompromitirane osobe.

Capak je izvijestio o izraelskim iskustvima s trećom dozom, nakon što su njome cijepili više od dva milijuna ljudi, naročito starijih od 60 godina. Izraelska studija pokazala je da nakon treće doze cjepiva imunitet izrazito raste, a rizik od obolijevanja je 11 puta manji.

Također, nakon treće doze nije bilo toliko nuspojava kao nakon prve i druge doze. Pokazalo se da ne bi trebalo biti straha od treće doze jer ona uvelike smanjuje rizik od teškog obolijevanja, istaknuo je Capak.

Treća doza cjepiva može se primiti od četvrtog tjedna do devet mjeseci nakon druge doze, rečeno je na konferenciji.

Sve više hospitalizirane djece

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je kako je Pfizer već predao Europskoj agenciji za lijekove (EMA) dokumentaciju o učinkovitosti i neškodljivosti treće doze. Očekuje se očitovanje EMA-e u iduća četiri tjedna, što čeka većina europskih zemalja.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je antivakserima kako je njihova odluka da se ne cijepe legitimna, ali širenje dezinformacija vraća nas korak nazad.

Beroš je pozvao još jednom sve građane da vjeruju znanosti i izaberu cijepljenje jer 51,34 posto cijepljenih građana u Hrvatskoj nije dovoljno u borbi protiv virusa.

Upozorio je da se dob hospitaliziranih spušta, u četvrtom valu do sada je hospitalizirano 108 djece do 18 godina starosti, što je određeno povećanje.

Tako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti trenutno četvero djece s covidom, a po riječima Markotić djecu se hospitalizira kada imaju visoku temperaturu, upalu pluća te se sumnja da bi se mogao razviti multiinflamatorni sindrom.

S obzirom da šest mjeseci nakon druge doze cjepiva razina antitijela pada na razinu od tri tjedna nakon prve doze, Markotić nije isključila mogućnost da ćemo se ubuduće jednom godišnje cijepiti protiv covida, kao i protiv gripe.

Covid utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca

Osvrnula se i na povezanost covida i reproduktivnog zdravlja te istaknula da se prema dosadašnjim podacima vidi da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i prerano rođenje, kao i na kasnije posljedice.

Zaražene trudnice češće završavaju na intenzivnoj skrbi, njihova djeca češće su na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je primijećeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu, rekla je Markotić.

“Istodobno dosadašnje studije kod cijepljenih ne pokazuje ništa od toga. Pokušava se plasirati u javnost da cijepljenje utječe na sterilnost muškaraca i žena, što nema nikakvog uporišta, dok su jasni pokazatelji da infekcija utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca”, poručila je.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.09.2021.