Protiveći se svemu onome što stoji iza rata u Ukrajini austrijski političari i mediji počeli su postavljati pitanje o tome treba li se zemlja pridružiti NATO-u.

Kancelar Karl Nehammer (ÖVP) izjasnio se protiv dovođenja austrijske neutralnosti u pitanje. “Austrija je bila neutralna, Austrija je neutralna, Austrija će ostati neutralna”, rekao je Nehammer austrijskim novinarima u ponedjeljak u Dohi. ” Dodao je kako je to, s njegove strane, je kraj rasprave, prenosi Die Presse.

Europa je trenutno u jednoj od najgorih kriza od Drugog svjetskog rata, rekao je Nehammer. “Rat bjesni. Potrebna je brza pomoć, brza solidarnost za ljude na terenu. Potrebna je podrška političkim vođama koji se tamo boje za svoje živote. Ono što nije potrebno: rasprave koje nemaju temelja u stvarnosti.”

“SPÖ neće pregovarati o neutralnosti” 

Čelnica stranke SPÖ Pamela Rendi-Wagner ranije je odbila raspravu o neutralnosti i zatražila jasnu predanost austrijskoj neutralnosti od kancelara. “SPÖ neće pregovarati o našoj neutralnosti”, rekla je Rendi-Wagner. Ali je, naglasila je, za jako aktivnu, predanu neutralnost u smislu diplomacije izgradnje mira. To znači, pojasnila je, zauzeti jasan stav kada se krše ljudska prava ili međunarodno pravo. 

Raspravu o neutralnosti Austrije su pokrenuli bivši predsjednik Nacionalnog vijeća Andreas Khol i vojni glasnogovornik Friedrich Ofenauer (obojica ÖVP). Potonji je tijekom vikenda rekao da se o neutralnosti i njezinoj strukturi mora “ozbiljno razgovarati”. U listu “Kleine Zeitung” Khol je govorio za ulazak u NATO ili rad u europskoj vojsci za EU: “Neutralna ili nesvrstana država ostaje sama kada je napadnuta.”


 

Autor: CroExpress Datum objave: 07.03.2022.