Jučer se društvenim mrežama proširila stravična snimka na kojoj tenk juri prema automobilu i na kraju ga potpuno ‘proguta’. Snimka se počela mahnito širiti s objašnjenjem da se radi o ruskom tenku koji namjerno gazi civilni automobil, piše RTL.hr.

Vozač je srećom preživio, a sada se pojavilo novo objašnjenje za ovaj čin te nove fotografije spašavanja vozača nakon nesreće.

Ilija Lozovski, urednik OCCRP-a – Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Reporting Project), na svom je Twitter profilu opisao kako se radi upravo o tome – nesreći – zbog čega je obrisao sve tvitove snimke gaženja automobila. 

“Izbrisao sam sve retweetove koji prikazuju vojno vozilo koje gazi civilni automobil u Kijevu. Čini se da se radi o ukrajinskom vozilu koje je izgubilo kontrolu. Još uvijek nema dojava o ruskim vozilima u Kijevu. Ovo je još jedan dobar podsjetnik da se ne širi neprovjereni sadržaj”, napisao je Lozovski. 

A da je tako potvrdio je i dugogodišnji ratni izvjestitelj Elijah J. Magnier.


“To je ukrajinska Strela-10 i njezin vozač nije pazio i prešao je na stranu gdje je bio automobil”, objavio je na svom Twitter profilu, također uz navod da se ruski tenkovi još uvijek nisu pojavili u Ukrajini.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.02.2022.