Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje da je nabavio 24 medicinska respiratora ukradena u Švedskoj u vrijednosti od 350.000 eura, koje je namjeravao prodavati u treće zemlje, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjh poslova.

25-godišnjaka se sumnjiči da je respiratore nabavio u razdoblju od 8. ožujka do 2. travnja 2021. godine preko trgovačkog društva iz Republike Kosovo za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je direktor.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske postaje na Medveščaku utvrdili su putem međunarodne suradnje da su respiratori u Švedskoj ukradeni, te da je njihova krađa prijavljena 15. veljače za vrijeme transporta kroz Švedsku.

Osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba. Sumnja se da je ih je namjeravao preprodati u treće zemlje i tako ostvariti protupravnu imovinsku korist, iako je znao da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, zbog čega ga se tereti za kazneno djelo prikrivanja.
 
S obzirom na značaj ove medicinske opreme u pandemiji covida-19 respiratori su uređaji od strateškog značaja te se kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju, ističe se u priopćenju MUP-a.

Stoga takav netipičan način kupnje, koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme, upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom.

Respiratori su osumnjičenom oduzeti, a protiv njega je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja podnesena  kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.05.2021.